Η οικοτεχνία Μπουρουλίτη με κίνητρο την αγάπη για το Σουφλί και την ιστορία του, δημιούργησε τα «Γνάφαλα», όπου εκθέτουμε μια αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων, που διατηρούν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου εικόνες που έφυγαν για πάντα.
ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ-βίντεο
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
-
Ένα βίντεο καταγραφή της ιστορίας της οικογένειας μας και της οικοτεχνίας μας..
Γνάφαλα: πιλιούζια, τα πρώτα αραιά μεταξονήματα που ρίχνει ο μεταξοσκώληκας για να στερεώσει το κουκούλι του στα κλαδιά γνάφαλο γνάφω γνάπτω κνάπτω (: τρίβω , ξύνω ) γνάφαλο ουδέτερο , πληθυντικός γνάφαλα τα κομμάτια από τρίχες ή μαλλιά ζώων, τα οποία είναι κατάλληλα για κλώσιμο ή για γέμισμα μαξιλαριών, στρωμάτων κ.λπ.
Με αφορμή τα Χριστούγεννα είπα να θυμηθώ κάτι ωραιότατες Cart-Postals// Κάρτες με ευχές για το νέο έτος! Έτη που ξεκινάνε από το 1924 μέχρι και το 1969! Δείτε γούστο και ευγένεια! Οι κάρτες θα εκτίθενται στον χώρο του μουσείου για όλες τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σας περιμένουμε!! Ξεκινάω με μια κάρτα που οι ευχές τις άνετα θα μπορούσαν να αφορούν τη δική μας χρονιά. Σας εύχομαι λοιπόν ότι καλύτερο για την νέα χρονιά!Να έχουμε υγεία ευτυχία και υπομονή, ευχόμενοι ότι γρήγορα τα πράγματα θα τα αλλάξουμε! ..από τις πιο παλιές και η παραπάνω με ένα από τα ομορφότερα πρόσωπα παιδιών που μπορούσαν να διαλέξουν.. Μια από τις παλαιότερες κάρτες του 1929. Γράφει λοιπόν περιγράφοντας ο αποστολέας την κάρτα..
Ο παππούς μου αγάπαγε πολύ και μάζευε μανιωδώς πόρπες, τσεβρέδες και κοσμήματα. Θα σας παρουσιάσω μερικά σπάνια και συλλεκτικά κομμάτια της συλλογής μας.. Αγκράφες, Πόρπες Οι πόρπες εκτός από τον χρηστικό τους ρόλο είχαν και τον ρόλο του στοιχείου της αναγνώρισης. Κοιτώντας μια πόρπη μπορούσες να αντιληφθείς από ποιον φοριόταν. Φανέρωνε την κοινωνική κατάσταση της γυναίκας, αν ήταν πλούσια ή φτωχή, αν ήταν χήρα ή νεοπαντρεμένη και πολλά άλλα. Όλα τα στολίδια της περιοχής μας, κοσμήματα και πόρπες, ποδιές και κεντήματα κρύβανε και φανέρωναν συμβολισμούς και ευχές, ιστορίες και γεγονότα. Πόρπη "Κορώνα" ή Ασημοζούναρο Η πόρπη αυτή είναι του 1912 όπως αναγράφετε και στην κορυφή της. Είναι παραδοσιακή Σουφλιώτικη πόρπη που χρησιμοποιούνταν σαν νυφιάτικο δώρο. Όπως σήμερα χρησιμοποιούμε το δαχτυλίδι αρραβώνων για τη πρόταση γάμου, έτσι κάποτε αυτή η πόρπη κατείχε αυτό τον ρόλο. Φτιαγμένη στο χέρι με ημιπολύτιμες πέτρες και κομμάτια σμάλτο. Ο πατέρας της νύφης προτού αποφασίσει ...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου