Παρουσίαση Βιβλίου του Ζήση Φυλλαρίδη στο Λαογραφικό Μουσείο

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Βυλλαρίδη με πολύ επιτυχία.
Μικροί και μεγάλοι παραβρεθήκανε στην παρουσίαση του νέου λευκώματος "Μνήμες Σουφλίου".
Είδαμε πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες του Σουφλίου, είπαμε ιστορίες και μασάλια που θυμόμασταν, ανταλλάξαμε γνώσεις και γνωρίσαμε ακόμη μια πτυχή του τόπου μας.


Εύχαριστουμε πολύ τον Ζήση Φυλλαρίδη για την συνεργασία.
Νομίζω ότι κάναμε μια ωραιότατη εκδήλωση στο χώρο του μουσείου.
Με την ευκαιρία, οι επισκέπτες μπορούσανε να δούνε και τον νέο ανακαινισμένο χώρο του μουσείου μας. Αναμένουμε και στο μέλλον να δούμε κινήσεις σαν κι αυτές από νέους ανθρώπους, και φυσικά το μουσείο θα βρίσκετε κοντά τους.
 






Ακολουθεί εισαγωγικό κείμενο εκ μέρος του μουσείου 
που συμπεριλήφθηκε στο λέυκωμα του Ζήση Φυλλαρίδη.

Μνήμες Σουφλίου

Βρισκόμαστε στην πινέζα του χάρτη, πάνω, πάνω δεξιά.. στην πόλη του μεταξιού. Στο Σουφλί του Έβρου. Είναι ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ο τόπος που επιστρέφω και φεύγω από αυτόν, άλλοτε γεμάτη από εικόνες, μνήμες, ζεστά βλέμματα και άλλοτε με μασάλια και παράδοξα νυχτέρια να διηγηθώ. Ένας τόπος με πολλές ιστορίες, κι μ’ ένα βάρος προγονικό να χάνετε μες στους αιώνες.

Ο τόπος μου γόνιμος, έφορος, γεμάτος από ζωή και δημιουργία. Η πόλη του μεταξιού, το Σουφλί, με το όνομα που παραμένει αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια, με μια παράδοση στην παραγωγή του μεταξιού και με άλλη μία στην παραγωγή μοναδικών χειροποίητων κεντημάτων και εργόχειρων. Κι ας μη ξεχνάμε το κρασί, το τσίπουρο, και τα μοναδικά αλλαντικά του. Τόπος ευλογημένος.

Οι Μνήμες Σουφλίου είναι ένα βιβλίο που σε οδηγεί σε όλα αυτά τα διαφορετικά κομμάτια του Σουφλίου, έτσι ώστε όταν τελειώσει να πεις, ναι, τώρα κατανοώ τούτο τον τόπο καλύτερα, ακόμα και για μας που ζούμε σε αυτόν και τον θεωρούσαμε οικείο μας. Ίσως βέβαια από την άλλη να σου ανοίγει άλλη μια πύλη για όσα μόλις έμαθες και εμφανίστηκαν μπροστά σου, να αντιληφθείς πόσα λίγα εν τέλει γνωρίζεις για τον τόπο, τον δικό σου. Αυτό το λεύκωμα του Ζήση Φυλλαρίδη είναι ένα υπέροχο κειμήλιο για όλους εμάς που θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις ιστορίες, αυτές τις μνήμες του Σουφλίου. Μας παρουσιάζει το Σουφλί από κάθε του μεριά, όχι μόνο από εκείνη τη γνωστή, του μεταξιού, αλλά και με όλες τις άλλες που αξίζει να μάθουμε. Και όντως το Σουφλί, τελειώνοντας αυτό το βιβλίο θα καταλάβετε πως είχε και έχει τόσες πτυχές πολιτισμού και παραδόσεων που δεν μας φτάνουν εγκυκλοπαίδειες να τις χωρέσουμε.

Η μεγαλύτερη χαρά είναι να γνωρίζεις αυτούς τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τόπο και την ιστορία τους, σαν τον Ζήση τον Φυλλαρίδη, και να νιώθεις έστω και για λίγο ότι τούτος ο τόπος είχε παρελθόν αλλά θα έχει και μέλλον. Γιατί τόπος με μέλλον είναι τόπος με παράδοση, ρίζες, παρελθόν και φυσικά νέους ανθρώπους.

Νέοι άνθρωποι γεμάτοι με βιώματα και παραδόσεις και ένα δέρμα εμποτισμένο από παππούδες και γιαγιάδες, από μύθους και παραδόσεις, από ιστορίες που χτίζονται και πλάθουν πολιτισμούς. Γιατί όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι αν δεν ρίξουμε το βλέμμα πίσω από μας, σε όλα αυτά που μας δημιούργησαν και μας έφτιαξαν, αν δεν γνωρίσουμε ποιοι είμαστε και από πού προήλθαμε, τότε δυστυχισμένοι όλοι εμείς, μονάχοι.


«Μη ξεχνάς ποτέ το παρελθόν. Μπορεί να το ξαναχρειαστείς στο μέλλον.»
Μάλκολμ Μπράντμπερι 


Οι Μνήμες Σουφλίου είναι ένα βιβλίο που στηρίζετε στην ιστορία του τόπου μας. Αναζητά τις ρίζες μας στο χρόνο και στα μασάλια που γίνονται επίκεντρο στα νυχτέρια μας. Σα Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα Γνάφαλα» δεν μπορούσαμε να μην στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια που αφορά τον τόπο μας και την καταγραφή των εντύπων, των φωτογραφιών, των ντοκουμέντων που επιβεβαιώνουν την ιστορία μας. Θα επιδιώξουμε και στο μέλλον την συμβολή μας σε οποιαδήποτε κίνηση προώθησης του πολιτισμού και της λαογραφίας μας. Σα Λαογραφικό Μουσείο δεν μπορούμε παρά να προσφέρουμε το υλικό που έχουμε συλλέξει από τον άνθρωπο και να το επιστρέψουμε πάλι πίσω σε αυτόν διαμέσου τέτοιων δραστηριοτήτων και προσπαθειών.


Μνήμες αναλλοίωτες.. γεμάτες Σουφλί.


Υπεύθυνη Λαογραφικού Μουσείου Σουφλίου
«ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ»
Μπουρουλίτη Δήμητρα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστουγεννιάτικες Κάρτες του Μουσείου μας-Πολλές Ευχές!!

Τι είναι τα γνάφαλα;

Τα εκθέματα μας (Α' Μέρος)