ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ- 2ήμερο Ανοιχτής Συζήτησης


2ήμερο Ανοιχτής Συζήτησης
"Ταυτότητες της Θράκης"


Παρασκευή 5 & 6 Αυγούστου
Πλατεία Σουφλίου, 21:00

Προβολή ντοκιμαντέρ

 «Πολύ μιλάς.. Πολύ κλαίς» - Δημήτρης Κιτσικούδης 
«Πομάκοι»- Έλενα Χόρτη

Μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις μας ήταν το 2ήμερο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Σουφλίου την Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Αυγούστου. Στην εκδήλωση είδαμε τα ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κιτσικούδη "Πολύ μιλάς.. πολύ κλαις" όπως και το ντοκιμαντέρ της Έλενας Χόρτη "Πομάκοι". Και οι δύο ταινίες είχαν σαν κοινό τους θέμα τους Πομάκους σαν μειονότητα, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν τις ρίζες τις ταυτότητας τους μέσα στο χρόνο. 


Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κιτσικούδης που παραβρέθηκε και στην εκδήλωση και ήταν κοντά μας στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε και τις 2 μέρες. Φυσικά τον ευχαριστούμε πολύ που παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις μας και για την πανέμορφη ταινία που έφτιαξε!



 Η αγαπητή Εμινέ μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων από την Ξάνθη που δέχτηκε την πρόσκλησή μας και παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Σαββάτου όπως και κάποια ακόμα νέα παιδιά που μπόρεσαν να "αντιπροσωπεύσουν" με την παρουσία και τις εμπειρίες τους την Πομακική πλευρά του ζητήματος της ταυτότητας της Θράκης. Στο τέλος της βραδιάς η Εμινέ μας χάρισε με την υπέροχη φωνή της και ένα παραδοσιακό Πομάκικο τραγούδι για την ιστορία ενός φαντάρου που φεύγει για τον πόλεμο. Ακόμα καλεσμένος και ομιλητής υπήρξε ο Αντώνης Λιάπης μελετητής του θέματος και συνεργάτης των σκηνοθετών όπως και δημιουργός του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στην Κομοτηνή ήταν παρόν και μας ενημέρωσε για πολλά θέματα σχετικά με το μειονοτικό ζήτημα όπως και με την εφημερίδα Ζαγάλισα (=Αγάπη στα ελληνικά) μια πραγματικά αξιότιμη προσπάθεια των Πομάκων δημιουργώντας την πρώτη Πομάκικη εφημερίδα.



Οι ταινίες κατά την άποψή μου αγκίζαν το θέμα του Πομακικού ζητήματος από την μια ποιητικά και πληροφοριακά και από την άλλη ενημερωτικά από κάθε πλευρά. Η μια ταινία έπιανε το θέμα με συναισθηματικό τρόπο, αφήνοντας την γλώσσα τους να μας μιλήσει και από την άλλη βλέπαμε ένα πιο εκπολιτισμένο κομμάτι των Πομάκων της Ελλάδας. Οι θεατές είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν αυτούς τους ορεινούς οικισμούς με την πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Ήταν μια ευκαιρία που ακόμη και για μας που μένουμε δίπλα τους να τους γνωρίσουμε καλύτερα, να διδαχθούμε από την ιστορία τους και να μάθουμε από τα βάσανά τους. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες Πομάκοι είναι ένας Σλαβόφωνος λαός με Μουσουλμανικό θρήσκευμα και καμία Τούρκικη ρίζα. Απλώς συμφέρει πολλούς και για πολλούς λόγους κάθε τι Μουσουλμανικό στον κόσμο να χαρακτηρίζετε Τούρκικο. όπως και το ότι εύκολα πολλούς συνέφερε να μπλέξουν σκόπιμα τους Πομάκους με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους Τουρκικής προελεύσεως τις Κομοτηνής και της Ξάνθης ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο συσπειρωμένο κίνημα. Λες και όλοι οι Χριστιανοί κατά μήκος του κόσμου είναι Έλληνες. Καταλήγει ένα αστείο συμπέρασμα. Βέβαια αυτό το συμπέρασμα πρέπει να μας ανησυχεί μιας και εμείς το επιτρέψαμε να γονιμοποιηθεί στις Πομάκικες οικογένειες.




Ας αφήσουμε την ιστορία και το μέλλον να μιλήσει για τα πεπραγμένα μας.


Ευχαριστούμε πολύ τους καλεσμένους μας όπως και τους θεατές που δώσανε το παρόν στις εκδηλώσεις μας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι τα γνάφαλα;

Χριστουγεννιάτικες Κάρτες του Μουσείου μας-Πολλές Ευχές!!

Τα εκθέματα μας (Α' Μέρος)