Πρόσκληση για την έκθεση "Τίνος είσαι?" στο Κουκουλόσπιτο




 Το «Τίνος Είσαι;» αναφέρεται στον αυτοπροσδιορισμό της 3ης και 4ης γενιάς των ανθρώπων που δημιούργησαν και διαμόρφωσαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα ερευνά το πως μέσα από τις καθημερινές ιστορίες, τα ακούσματα και τις μνήμες των προγόνων τους οι νέοι της πόλης γνωρίζουν την ιστορία της πληθυσμιακής ή της εθνοτικής ομάδας στην οποία ανήκουν και στο πως διαμορφώνουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι νέοι της Αλεξανδρούπολης, οι απόγονοι των πρώτων κατοίκων και των προσφύγων που δημιουργήσαν την πόλη, μέσω της προσωπικής τους εμπλοκής, να γνωρίσουν τόσο τα κοινά όσο και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ποικιλομορφίας των πολιτισμών που ενυπάρχουν στην πόλη την οποία ζουν. Στόχος μας είναι μέσω της αναβίωσης του πολιτισμικού παρελθόντος τους, να εμπλακούν προσωπικά με την έννοια της προσφυγιάς και να κατανοήσουν τις κοινές ιστορίες που ενώνουν όσους αναγκάζονται να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες λόγο της βίας, των συρράξεων και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Με τη χρήση της φωτογραφίας, των βίντεο – μαρτυριών, της μουσικής, και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιθυμούμε οι νέοι της πόλης να αναστοχαστούν επάνω στην έννοια της ταυτότητας, του προσφυγικού τραύματος και στη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το «Τίνος Είσαι;» μελέτησε τις 12 κύριες εθνοπολιτισμικές ομάδες οι οποίες δημιούργησαν την Αλεξανδρούπολη και διαμόρφωσαν το πολιτισμό της, από το 1870 έως το 1945 περίπου.

Ένα μέλος της κάθε ομάδας μας αφηγήθηκε τις μνήμες που έχει από τους προγόνους του αλλά και ποιες ιστορίες και γεγονότα ήταν σημαντικά γι’ αυτό. Ο κοινός παρονομαστής των μαρτυριών ήταν ότι οι μνήμες πολλές φορές είναι επιλεκτικές και οι άνθρωποι θέλουν να θυμούνται την «ηρωική» πλευρά των προγόνων τους καθώς επίσης και η περηφάνια που νιώθουν για την καταγωγή τους. Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει γιατί έχουμε άγνοια του διαφορετικού πολιτισμού που μπορεί να φέρει κάποιος συνάνθρωπός μας. Το πρότζεκτ είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να δείξουμε ότι ο κάθε πολιτισμός του κάθε ανθρώπου είναι σημαντικός και είναι επιβεβλημένο να τον αποδεχτούμε, να τον σεβαστούμε και να τον διατηρήσουμε.

Φωτογραφήσαμε επίσης μέλη των εθνοπολιτισμικών κοινοτήτων με παραδοσιακά ρούχα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν οικογενειακά κειμήλια. Επίσης φωτογραφίσαμε τοπία του αστικού και αγροτικού ιστού της Αλεξανδρούπολης και τέλος συλλέξαμε αρχειακό υλικό (οικογενειακές φωτογραφίες και έγγραφα). Για το πρόγραμμα κινήσαμε ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων, σε αυτό πήρανε μέρος εθελοντικά 70 άτομα και 11 σωμάτια και πολιτιστικοί σύλλογοι.


Η Αλεξανδρούπολη δημιουργήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πολυπολιτισμική πόλη και διατήρησε αυτόν  τον χαρακτήρα μέχρι και το 1945. Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί ζούσανε σε αρμονία ο ένας με τον άλλον και συμβάλλανε όλοι τους στη δημιουργία της Αλεξανδρούπολης. Το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης λοιπόν, θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι πάντα υπάρχει χώρος για έναν άνθρωπο ο οποίος φέρει ένα διαφορετικό πολιτισμό από εμάς.

 Η Art Traces δημιουργήθηκε από τον Συμεών Χατζηλίδη και την Άννα Παρασκευίδου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστουγεννιάτικες Κάρτες του Μουσείου μας-Πολλές Ευχές!!

Τι είναι τα γνάφαλα;

Τα εκθέματα μας (Α' Μέρος)