ΓΝΑΦΑΛΑ 2010ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ


Το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα"
διοργάνωσε με επιτυχία την κουκλοθεατρική παράσταση
"Όταν η κόκκινη κλωστή χάθηκε στο μεγάλο δάσος"
από την ομάδα Φτού-ξελευθερία στην πλατεία του Σουφλίου.

-=-

 Ολοκληρώθηκε το 4ήμερο Κινηματογράφου


 Τετάρτη 07-Σάββατο 10 Ιουλίου

..ολοκληρώθηκε το 4ήμερο Κινηματογράφου
με 19 βραβευμένες ταινίες του 11ου Πανοράματος Ανεξαρτήτου Κινηματογράφου Πάτρας.Το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα" ξεκίνησε το επίσημο Φεστιβάλ του με το 4ήμερο Κινηματογράφου. Για ακόμη μια χρονιά είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε το Πανόραμα Ανεξαρτήτου Κινηματογράφου Πάτρας. Μέσα σε λίγες μέρες είδαμε 19 διαφορετικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, μεγάλου και μικρού μήκους, ταινίες χορού και video art.


Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν οι ταινίες με οικολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και ήτανε πολλές σε αυτό το φεστιβάλ. Ακόμα διασκεδάσαμε πολύ με την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ- «Ένας ήρωας στη Ρώμη» του Πάνου Αγγελόπουλου όπου είδαμε και τον συγχωριανό μας Πασχάλη Τσαρούχα στο ρόλο ενός ξεχασιάρη φορτηγατζή.


Ακόμα, είδαμε και την άλλη συγχωριανή μας Δέσποινα Μοίρου στην Αρκούδα μιά ταινία μικρού μήκους με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς (ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, βραβείο στον Ψαρουδάκη Γιάννη ταινία για την μουσική της ταινίας Η αρκούδα της Βικτωρίας Βελλοπούλου). Ήθελα να αναφέρω με χαρά μια κίνηση μιας κυρίας από Ορεστιάδα, η οποία έφερε τα παιδιά και τα ανιψιά της με σκοπό να έρθουν και να τους δείξει αυτό το νέο είδος τέχνης και του πιο "Μοντέρνου κινηματογράφου" όπως ανέφερε η ίδια, του video art.  Μια κίνηση που με συγκίνησε ιδιαίτερα μιας και αυτές οι κινήσεις είναι που λείπουν από την επαρχιώτικη νοοτροπία, μη πω και γενικότερα ελλαδίτικη.
Την προσοχή μας τράβηξε η ολιγόλεπτη μα πανέμορφη ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART «Iris» της Santtu Koivu από την Φιλανδία. 


Για άλλη μια χρονιά ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Παναγιώτη Χιονίδη για την συνεργασία μας και συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στην μεγάλη αυτή προσπάθεια που κάνει για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα. Καλή συνέχεια στο φετινό 12ο Πανόραμα Ανεξαρτήτου Κινηματογράφου Πάτρας.
Και να μη ξεχάσω τους μικρούς μας επισκέπτες που ενθουσιάστηκαν με την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION του Παναγιώτη Ράππα & Άγγελου Ρουβά "Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι", ένα παραμύθι για όνειρα (για μικρούς και μεγάλους) του Ευγένιου Τριβιζά.


---

To ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι


Ήταν κάποτε ένας ποντικούλης που το λέγανε Ποντικούλης Τρωκτικούλη.
Ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης κάθε φορά που έβλεπε τα αστεράκια στον ουρανό, ήθελε να τα αγγίξει.

- Παππού - έλεγε στον παππού του - σήκωσέ με σε παρακαλώ στα χέρια σου για να αγγίξω ένα αστεράκι.

- Δεν γίνεται αυτό που ζητάς εγγονάκι μου απαντούσε ο παππούς του. Τα αστεράκια είναι πάρα πολύ ψηλά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τα αγγίξει κανείς.

- Μα γιατί είναι τόσο ψηλά παππού;

- Είναι τόσο ψηλά για να μην τα αγγίζουνε τα ποντικάκια και λερώνεται η ασημόσκονή τους.

- Εγώ όμως παππού μια μέρα, να το δεις, θα αγγίξω ένα αστεράκι. Αλλά προτού το αγγίξω, θα πλύνω καλά- καλά τα χεράκια μου για να μην λερώσω την ασημόσκονη του.

Και τι δεν έκανε ο Τρωκτικούλης για να αγγίξει ένα αστεράκι. Έπαιρνε φόρα και πηδούσε με όλη του την δύναμη όσο πιο ψηλά μπορούσε. Σκαρφάλωνε σε σκουπόξυλα. Σκαρφάλωνε σε τηλεγραφόξυλα. Σκαρφάλωνε σε κεραίες τηλεόρασης. Σκαρφάλωνε σε καμπαναριά. Τίποτα όμως. Όσο και να προσπαθούσε δεν κατάφερνε να αγγίξει ένα αστεράκι.

- Ίσως είχε δίκιο ο παπούλης σκεφτόταν - Ίσως να μην αγγίξω ποτέ στην ζωή μου αστεράκι. Αλλά πάλι, το θέλω τόσο πολύ, που -ποιος ξέρει- ίσως κάποια μέρα να τα καταφέρω.

- Έτσι περνούσαν οι μέρες και οι μήνες ώσπου ένα Χριστουγεννιάτικο βράδυ βγήκε ο Τρωκτικούλης από την ποντικότρυπα του και τι να δει; Ένα στολισμένο έλατο στην μέση του σαλονιού και στην κορφή του ελάτου ένα ασημένιο αστεράκι.

Ο Τρωκτικούλης, έτριψε τα μάτια του σαστισμένος, έκανε πέντε τούμπες από τη χαρά του, έκανε μπροστά, έκανε πίσω και έτρεξε στην ποντικοφωλιά του.

- Παππού! παππού! Έλα να δεις! ένα δέντρο φύτρωσε στη μέση του σαλονιού και στην κορυφή του έχει ένα αστεράκι.

- Είσαι σίγουρος εγγονάκι μου.

- Άμα σου λέω παππού! Θα το αγγίξω. Δεν μου ξεφεύγει! θα το αγγίξω.

Έτσι λοιπόν ο τρωκτικούλης έπλυνε τα χέρια του και για καλό και για κακό σαπούνισε τα ποδαράκια του και τα μουστάκια του και την ουρίτσα του και άρχισε να σκαρφαλώνει στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σκαρφάλωνε, σκαρφάλωνε, σκαρφάλωνε.

Εκεί που σκαρφάλωνε συνάντησε ένα ξύλινο στρατιωτάκι. Φορούσε φανταχτερή στολή και στην μέση του είχε ζωσμένο ένα σπαθί.

- Γεια σου ποντικάκι - του είπε το στρατιωτάκι - Για πού το'βαλες;

- Πάω να αγγίξω ένα αστεράκι

- Αστεράκι; Τι νόημα έχει να αγγίξεις ένα αστεράκι; - είπε το στρατιωτάκι - Έχω να σου προτείνω κάτι πολύ καλύτερο.

- Δηλαδή;

- Να γίνεις και συ στρατιώτης - Βλέπεις εκείνο εκεί το κουτί στη βάση του δέντρου; Εκεί μέσα βρίσκονται άλλα δώδεκα στρατιωτάκια. Θα κάνουμε ένα στρατό και θα κατακτήσουμε όλο το σπίτι, θα κυριεύσουμε το μπάνιο. Θα λεηλατήσουμε την κουζίνα και ποιος ξέρει; Μπορεί να βρούμε κανέναν άλλο στρατό και να τον κατατροπώσουμε. Μετά θα κατακτήσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα είσαι ένας δοξασμένος στρατιώτης ποντικός και όλοι θα σε τρέμουνε.

- Δεν θέλω να είμαι ένας δοξασμένος στρατιώτης ποντικός και όλοι να με τρέμουνε.

- Τι θέλεις;

- Να αγγίξω ένα αστεράκι.

Έτσι ο Τρωκτικούλης συνέχισε να σκαρφαλώνει.

Σκαρφάλωνε, σκαρφάλωνε -σκαρφάλωνε κι εκεί που σκαρφάλωνε, συνάντησε μια κουκλίτσα. Ήταν η πιο όμορφη κουκλίτσα που είχε δει ποτέ του. Είχε ολόξανθα μαλλιά και γαλάζια φουστίτσα.

- Γεια σου ποντικάκι - του είπε η κουκλίτσα - για πού τόβαλες;

- Πάω να αγγίξω ένα αστεράκι.

- Και τι θα καταλάβεις να αγγίξεις ένα αστεράκι; είπε η κουκλίτσα - Ενώ αν αγγίξεις εμένα, αν με αγκαλιάσεις, αν με φιλήσεις, αν με αγαπήσεις - ποιος ξέρει - μπορεί να σε αγαπήσω κι εγώ. Βλέπεις εκείνο εκεί το κουτί με το ροζ περιτύλιγμα και την βυσσινιά κορδέλα στη βάση του δέντρου; Ε λοιπόν εκεί μέσα βρίσκεται ένα πανέμορφο κουκλόσπιτο, με λουλουδένια ταπετσαρία στη κρεβατοκάμαρα και μικρούλικα σερβίτσια στην τραπεζαρία. Θα ζήσουμε εκεί για πάντα ευτυχισμένοι και θα σου τηγανίζω κάθε μέρα τυροπιτάκια και την Κυριακή θα πηγαίνουμε στο κουκλοθέατρο.

- Δεν θέλω να ζήσουμε εκεί για πάντα ευτυχισμένοι ούτε να μου τηγανίζεις κάθε μέρα τυροπιτάκια ούτε την Κυριακή να πηγαίνουμε στο κουκλοθέατρο.

- Τι θέλεις;

- Να αγγίξω ένα αστεράκι.

- Καλά. Κάνε του κεφαλιού σου να δούμε τι θα καταλάβεις, είπε η κουκλίτσα.

Έτσι το ποντικάκι συνέχισε να σκαρφαλώνει.

- Σκαρφάλωνε, σκαρφάλωνε, σκαρφάλωνε και εκεί που σκαρφάλωνε συνάντησε ένα ναυτάκι.

- Γεια σου ποντικάκι - του είπε το ναυτάκι - Για πού το' βαλες;

- Πάω να αγγίξω ένα αστεράκι.

- Αστεράκι; Ποιος ο λόγος να αγγίξεις ένα αστεράκι; Γιατί να χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου με αστεράκια; -είπε το ναυτάκι - Έχω να σου προτείνω κάτι πολύ -πολύ - πολύ μα πάρα πολύ καλύτερο.

- Τι;

- Βλέπεις εκείνο εκεί το κουτί με το θαλασσί περιτύλιγμα και την μπλε κορδέλα στη βάση του δέντρου; Ε λοιπόν εκεί μέσα βρίσκεται μια μπουκάλα που έχει μέσα ένα καραβάκι. Θα σπάσουμε την μπουκάλα, θα κλέψουμε το καραβάκι θα πάμε στο πιο κοντινό ρυάκι και θα σαλπάρουμε. Έχω εδώ στην τσέπη ένα χάρτη θησαυρών. Θα βγούμε στον ωκεανό και θα βρούμε τον θησαυρό. Εκατό ροζ ρουμπίνια μεγάλα σαν καρύδια και χίλια πράσινα σμαράγδια μεγάλα σαν αμύγδαλα. θα είσαι ο πιο εύπορος ποντικός του κόσμου, όλοι θα σου κάνουν υποκλίσεις και θα ζεις σε ένα τυριόροφο σπίτι.

- Δεν θέλω να είμαι ο πιο εύπορος ποντικός του κόσμου ούτε όλοι να μου κάνουν υποκλίσεις ούτε να ζω σε ένα τυριόροφο σπίτι, είπε το ποντικάκι.

- Τι θέλεις;

- Να αγγίξω ένα αστεράκι - Πως το λένε ρε παιδιά; - Θέλω να αγγίξω ένα αστεράκι. Ένα αστεράκι. Δεν θέλω ούτε να γίνω δοξασμένος στρατιώτης ποντικός, ούτε να μου τηγανίζουν τυροπιτάκια, ούτε, ούτε να μου κάνουν υποκλίσεις. Ένα αστεράκι θέλω ν' αγγίξω κι εγώ. Πως το λένε; Ένα αστεράκι.

- Καλά ντε μη φωνάζεις. Εσύ θα το μετανιώσεις... είπε το ναυτάκι

Έτσι το ποντικάκι συνέχισε ν' ανεβαίνει, να ανεβαίνει να ανεβαίνει, ώσπου έφτασε στην κορυφή του ελάτου.
Εκεί αντίκρισε το πιο όμορφο αστεράκι που είχε δει ποτέ του Φεγγοβολούσε και το έλουζε σε μια μαλαματένια λάμψη. Το ποντικάκι άπλωσε δειλά -δειλά το χεράκι του που το είχε πλύνει οχτώ φορές και τ άγγιξε. Το αστεράκι λες και ανάσανε. Έγινε ακόμα πιο ασημένιο, πιο ζεστό, πιο λαμπερό. Λες και το αγκάλιασε η φεγγοβολιά του, λες και το χάιδεψαν απαλά οι φωτεινές αχτίνες του με την πιο γλυκιά θαλπωρή που μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Το ποντικάκι αισθάνθηκε τόσο μα τόσο ευτυχισμένο. Τα μουστάκια του έτρεμαν. Τα ποδαράκια του έτρεμαν. Η ουρίτσα του έτρεμε. Έτρεμε ολόκληρο από τη χαρά του. Έτρεμε τόσο πολύ που έχασε την ισορροπία του, έπεσε από το δέντρο και βρέθηκε ανάσκελα στο παχύ χαλί.

Μόλις σηκώθηκε έτρεξε αμέσως στην ποντικότρυπα για να πει τα νέα στον παππού του.

- Παππού... παππού... Το άγγιξα.

- Ποιο άγγιξες εγγονάκι μου;

- Το αστεράκι! Το άγγιξα το αστεράκι!

- Μπράβο εγγονάκι μου - καμάρωσε ο παππούς. Είσαι το πρώτο ποντικάκι στην οικογένειά μας που αγγίζει αστεράκι. -Θα χουμε να το λέμε...

Μετά το ποντικάκι βγήκε από την ποντικότρυπα και έτρεξε γρήγορα-γρήγορα να δει πάλι το αστεράκι που είχε αγγίξει.

Αλλά στο μεταξύ είχε γίνει μια βλάβη του ηλεκτρικού και το αστεράκι είχε σβήσει.

- Φαίνεται ότι θα γύρισε πάλι ξανά στον ουρανό! σκέφτηκε το ποντικάκι.

Φόρεσε το παλτουδάκι του βγήκε στον κήπο και σήκωσε τα μάτια του ψηλά.

Χιλιάδες, μυριάδες αστέρια στραφτάλιζαν στο απέραντο στερέωμα...

Το ποντικάκι τα αγκάλιασε όλα με το βλέμμα του.

- Ποιο άραγε να είναι αυτό που άγγιξα; αναρωτήθηκε.

Τώρα όμως που είχε αγγίξει ένα αστεράκι ένοιωθε μια μεγάλη αυτοπεποίθηση.

- Υπάρχουν χιλιάδες ακόμα αστεράκια για να αγγίξω - σκέφτηκε.
- Αλλά αφού τα κατάφερα μια φορά, σίγουρα θα τα ξανακαταφέρω... Θα τ' αγγίξω όλα...

Κι εκεί ανάμεσα στα χιλιάδες αστέρια ένα μικρό αστεράκι τρεμόσβηνε λες και του'κλεινε το μάτι, λες και το έλεγε.

- Ναι μικρό μου ποντικάκι... Κάποια μέρα θα τ'αγγίξεις όλα...


Του Ευγένιου Τριβιζά
-=-


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΝΑΦΑΛΑ 2010

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ "ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ"


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010, ώρα 21:00
Ακολουθεί βραδιά με μουσική και παραδοσιακά εδέσματα
Χώρος- Αυλή Κουκουλόσπιτου

Το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα" σας προσκαλεί
στα εγκαίνια των εκθέσεων μας.
Την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 και ώρα 9 το βράδυ,
στον χώρο του Κουκουλόσπιτου, Ελ. Βενιζέλου & Πινδάρου
θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των καλλιτεχνών.ΤΕΧΝΗ
Παρασκευή 16 Ιουλίου -Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
Αφιέρωμα στον Στράτο Στασινό (κινηματογράφος, animation, γελιογραφία, ζωγραφική)
Έκθεση Φωτογραφίας «Φωτογραφίζοντας σα Σινεμά»
Έκθεση καλλιτεχνών (ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, ποίηση,
κατασκευή, κ.λ.π) 
«Περίπατος- Ένας περίπατος στα μέσα και στα έξω μας τοπία»
«Μύθοι και Παραδόσεις- Τα μασάλια του τόπου μας».
Χώρος- Κουκουλόσπιτο, καθημερινή λειτουργία 11-14:00, 17-21:00ΓΝΑΦΑΛΑ 2010

1. Ατομική Έκθεση του Στράτου Στασινού
Ζωγραφική, Γελιογραφία, Ταινίες, Κούκλες


2. Έκθεση Φωτογραφίας
"Φωτογραφίζοντας σα Σινεμά"
Πανόραμα Ανεξαρτήτου Κινηματογράφου Πάτρας3. 'Εκθεση με θέμα "Περίπατος"
και "Μύθοι και Παραδόσεις"
103 ΣυμμετοχέςΠερίπατος
1. Ευτυχία Καπαρδέλη-Σχέδιο (Πρόσωπο Πόλης)
2. Νικόλαος Πολύζος- Ποίημα (Λιακάδα αυτή την Κυριακή)
3. Αντώνης Πυροβολάκης- Ποίημα (Ο ουραγός των λέξεων)
4. Χρήστος Δασκαλάκης- Ποίημα (Βαλίτσα)
5. Πορίου Σοφία- Ζωγραφική (Κόκορας)
6. Ειρήνη Σπυριδάκη- Ζωγραφική
7. Βασίλης Χαραλάμπους- Ποίημα (Τις άλλες θαρρώ ηλιαχτίδες)
8. Γιώργος Νικολόπουλος- Ποίημα (Αέναες Αμμουδιές)
9. Αρτεμης Βαζιργιαντζίκη- Ποίημα (Χώμα στα τζάμια)
10. Μαρία Χωρέμη- Ζωγραφική (Μοναχικός Περίπατος)
11. Βασιλική Χαρίση- Ζωγραφική (Νύμφη)
12. Βάγια Μόκαλη- Φωτογραφία (Περίπατος)
13. Μπουρουλίτη Δήμητρα (3- πτυχο, Τοποθετούμαι)
-

1ο Νηπιαγωγείο Σουφλίου
26 Συμμετοχές
Λίνα, Μαρία, Εφραίμ, Γιώργος Παπάζογλου, Γιώργος Μπατσαράς, Βάγια, Βάλια, Δήμητρα, Ευγενία, Άννα, Μαρία Πατέλη, Γιάννης Μπέλλας, Άγγελος Αλεξούδης, Γιώργος, Γεωργία, Ελισάβετ, Μαρία, Ελεάνα, Απόστολος, Παναγιώτα, Ευγενία, Νεκτάριος, Πέρσα, Καλλιόπη, Άννα Μαρία, Ανόνημο
-

4ο Νηπιαγωγείο Σουφλίου
12 Συμμετοχές
Ηλίας Παπαλεξανδρής, Νίκος Γαμάγας, Φοίβοςς Μίχογλου, Παναγιώτα Δημισκίδη, Ιωάννα Κουτσούλα, Μαριλένα Κισούδη, Δωροθέα Τιάκα, Ειρήνη Κουτσούλα, Παναγιώτα Κουτσούλα, Παναγιώτα Κοντογιάννη, Γιώργος Κουτσούλας, Αντώνης Σοφοτάσιος
-
Β’ Τάξη, 1ο Δημοτικό Σουφλίου
10 Συμμετοχές
Μαριάνθη Μανσινάκη, Νταιάνα Γκάζου, Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, Άννα Κουγιουμτζή, Μιχάλης Μίχοσλου, Βαγγέλης Γκάζος, Φάνη Γκαμπζάλα, Αναστασία Κουτσούλα, Γιώργος Ασλανίδης, Δωροθέα Κοντογιάννη
-
Ε1 Τάξη, 1ο Δημοτικό Σουφλίου
11 Συμμετοχές
Μανασέβ Βασίλης, Ανδόρα Γαβριηλίδου, Χρήστος Μουσίκας, Μιχάλης Ιγκλεζάκης, Παναγιώτα Μπαίρα, Αλέξανδρος, Ερμοιόνη Γκάζου, Γεωργία Παπαιωάννου, Αχιλλέας, Σταύρος, Ανόνημο
-
Ε2 Τάξη, 1ο Δημοτικό Σουφλίου
15 Συμμετοχές
Ηλίας Τερζόπουλος, Αλέξανδρος Νικόλαίδης, Βασίλης Τσιομπανούδης, Δημήτρης Σιδράρης, Γεωργία Παυλίδου, Χρίστος Τσουτσουμάνος, Νεκτάριος Χριστοφορίδης, Τάσιου Αναστασία, Μιχάλης Βιτώρος, Αθανασία Παπαλιά, Δημήτρης Νταβρανίκας, Γεωργία Ξιδόπουλου, 3 Ανόνημα
-
Νηπιαγωγείο Κότινου, Ξάνθη
4 Συμμετοχές
Βίλνταν, Αλέν, Σεβιλάι, Χασάν


Μύθοι και Παραδόσεις
1. Χρήστος Δασκαλάκης- Ποίημα (Αντί κλαδί Ελιάς)
2. Διονυσία Μιχάλη- Κατασκευή (Ο Ομπαμπακόακ)
3. Πορίου Σοφία- Ζωγραφική (Κοτόπουλα)
4. Γιώργος Νικολόπουλος- Ποίημα (Η Ιστορία των μύθων)
5. Αρτεμης Βαζιργιαντζίκη- Ποίημα (Αστερία)
6. Μαρία Χωρέμη- Ζωγραφική (Ρόδια)
7. Χαρά Κωστοπούλου- Επεξεργασμένη Φωτογραφία (Η Αλίκη στη χώρα του Πουθενά)
8. Μάριος Αύγουστος Λούπερκους- Ποίημα (Άρχοντας και Περιβολάρης)
9. Βασιλική Χαρίση- Ζωγραφική (Σούρουπο)
10. Κωσταντίνος Δημητράντζος- Ποίημα (Το πέτρινο Δάσος)
11. Βάγια Μόκαλη-Φωτογραφία (Ήθη, Έθιμα & Παραδόσεις)
12. Μπουρουλίτη Δήμητρα (Γκέισες)
-

-
ΓΝΑΦΑΛΑ 2009
Παρουσιάζετε υλικό από τις περσινές παιδικές δραστηριότητες
 Συμμετέχοντες
Αποστόλης Σειτανίδης, Αθανασία Παπατσαρούχα, Γιώργος Ζαφειρίου, Λυδία Τσιαντούκα, Ελισσάβετ Τοπούζη, Γεωργία Ξιδόπουλου, Μαρία Σέτσερη, Μπάμπης, Αλκμήνη, Γεωργία Πόπουρα, Ελευθερία Πόπουρα, Θοδωρής, Ειρήνη, Γιώργος Ιωσηφίδης, Τζούλια, Παπαλιά, Πέτρος, Γιάννης Ιωσηφίδης, Μαρία Βαλσαμίδου, Ντίνα Καρατζοβάνη, Άννα Μπακιρτζή, Βαγγέλης Κουζούκος, Παναγιώτα Αρχοντούλη, και πολλά άλλα παιδιά

-=-

Φτάσαμε αισίως στο τέλος των εκδηλώσεων μας.
Χθες μόλις τελειώσαμε με τις παιδικές δραστηριότητες.
Σιγά σιγά θα αναρτήσω όλες τις εκδηλώσεις μας, με λίγη υπομονή.


Σήμερα θα σας παρουσιάσω το αφιέρωμα μας στον Στράτο Στασινό. Οι φετινές μας εκδηλώσεις παρουσίασαν ένα μεγάλο μέρος των έργων του Στράτου Στασινού. Ο Στράτος Στασινός έγινε γνωστός σαν σκηνοθέτης.

Το 1979 μόλις γύρισε από τη Γαλλία παρουσίασε τον "Περίπατο", μια ταινία κινουμένων σχεδίων με ήρωα έναν χαρακτήρα που περπατά σε μια ασπρόμαυρη, φλύαρη, φασαριόζικη πολιτεία, μέχρι που η πολιτεία απορροφά όλα του τα χρώματα και γίνετε γκρίζος και αυτός.


Η ταινία "Του Κολυμπητή" τον έκανε ευρήτατα γνωστό στην Ελλάδα, μια ταινία μοναδική στην Ελλάδα, φτιαγμένη με την τεχνική του στοπ καρέ και φτιαγμένη με κούκλες. Η ταινία είναι βασισμένη σε ένα παραδοσιακό παραμύθι της Ηπείρου.
Μας παρουσιάζει ένα νέο που βγαίνει να κυνηγήσει, χάνετε στα υπέροχα τοπία της Ηπείρου, συναντά μια κόρη να κλαίει σε ένα πηγάδι και την ρωτά τι έχει. Η κόρη απαντά πως έπεσε το δαχτυλίδι της στο πηγάδι, και ότι όποιος θα μπει να το βρει θα τον παντρευτεί. Ο νέος θαμπωμένος από την ομορφιά της μπαίνει στο πηγάδι κατεβαίνοντας από τα μακρυά μαλλιά της. Ψάχνει στον πάτο και δεν βρίσκει τίποτα, παρα μόνο πέντε φίδια. Η κόρη μεταμορφώνετε σε δράκο και τον φυλακίζει για πάντα στο πηγάδι.


Προσωπικά δεν έχω δει ξανά κάτι τόσο όμορφο. Κρατά μέσα του το παραμύθι και την παράδοση χωρίς να στερεί τίποτε από την ιστορία. Τα τραγούδια είναι υπέροχα και οι εικόνες που δημιουργούνται αν κανείς σκεφτεί το μέγεθος των σκηνικών και των κούκλων τότε πραγματικά είναι μια αξιοθαύμαστη, μοναδική δουλειά.Σαν σκηνοθέτης προχώρησε αργότερα το 1998 με το Ντοκιμαντέρ Ήπειρος. Ένα τρυφερό και νοσταλγικό ντοκιμαντέρ από έναν καλλιτέχνη που δεν έπαψε στιγμή να εμπνέεται και να δημιουργεί γεμάτος από εικόνες, μνήμες και ιστορίες τις Ηπείρου. Με βαθιά αγάπη και εκτίμηση για τον τόπο που μεγάλωσε, δημιούργησε με επιτυχία ένα ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας που σου υπενθυμίζει τις ρίζες και όσα μας φτιάξανε και πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανά. Οι κόκκινοι αμμόλοφοι, τα ψηλά και άγρια βουνά του Γράμμου, τα παρατημένα χωριά στα σύνορα που ψάχνουν τις μνήμες τους..αναζητούν να τους κατοίκους που φύγαν..να επανέλθουν στην ζωή.
Επόμενη στάση είναι η τελευταία του ταινία "Πέρα από τη Λίμνη" που γύρισε το 2006. Μια ιστορία για την ιδανική γυναίκα "Πέρδικα", και πως ο άνδρας πάντα θαμπωμένος από το απρόσιτος και ξένο δεν κοιτά την γυναίκα δίπλα του, που συνήθως είναι και η ιδανική επιλογή του. Ένας νέος που κυνηγά ένα "αερικό", μια γυναίκα νεράιδα με ένα μαγικό τσεβρέ.Εικόνες υπέροχες, που βλέποντας τες αντιλαμβάνεσαι κατευθείαν τι ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή του, όλες αυτές οι αρχέγονες εικόνες που μας επιστρέφουν πίσω από όσα ξεκινήσαμε.
Ενδιαφέρον είχε το Διήμερο προβολών των κινηματογραφικών του έργου, όπου οι θεατές μπορέσανε να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το έργο του Στασινού, αλλά και για το τι είναι η Ήπειρος, μιας και είδαμε τον Περίπατο, τον Κολυμπητή, την Ήπειρο και το Πέρα από τη Λίμνη.


 Στις φετινές μας εκδηλώσεις έχοντας το αφιέρωμα αυτό στον Στράτο Στασινό, είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε ένα μεγάλο μέρος των έργων του. Από τα σχέδια και τους κούκλες του Κολυμπητή, τα σχέδια του Περιπάτου, τους Χορευτές που ξετρέλαναν τα παιδιά, πολιτικές και σατυρικές γελοιογραφίες, και μια επιλογή από ζωγραφική "στα μέσα του τοπία", στέρνες και λιοτριβεία, μονοπάτια στο δειλινό και κυπαρίσσια, φιγούρες, φαντάσματα, κόκκαλα να τρέχουν, να γέρνουν να κυρτώνουν να φτάσουν το μαύρο φεγγάρι στο κέντρο του πίνακα.


Τέλος, σαν Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα", σαν Οικογένεια Μπουρουλίτη αλλά και  προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια και τους φίλους του Στράτου Στασινού, που μας παραχώρησαν το έργο του και μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα, σε ένα τόπο με πολλά κοινά με την Ήπειρο.

Ακόμα, θα ήθελα να τους πω πόσο πολύ εκτίμησα το ότι βρέθηκαν κοντά στις προσπάθειες μας και παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις μας, και με κάποιο τρόπο και λίγο πιο κοντά σε εκείνον. Και όπως μου είχε πει η Γιάννα το πρώτο βράδυ, μπορεί να μην είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι αλλά όσα ζήσαμε αυτές τις ωραιότατες μέρες ήταν ευτυχισμένες στιγμές και πιστεύω αν ο Στράτος ήταν κοντά μας θα το διασκέδαζε!

Ευχαριστούμε πολύ Μαράκι μου, Ελένη, Γιάννα, Παναγιώτη και φυσικά Στράτο για το υπέροχο ταξίδι που κάναμε στα μέσα σου τοπία.

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Στράτο Στασινό


 • Γεννήθηκε το 1945 στην Γραμμενίτσα της Άρτας.
 • Σπούδασε κινούμενο σχέδιο και κινηματογράφο στην Ecole C.T.F. Gobelins, στο Παρίσι.
 • Ασχολήθηκε και ασχολείται με το σχέδιο, το κινούμενο σχέδιο, τη σκηνοθεσία και τη διδασκαλία.
 • Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κινουμένου Σχεδίου (CARTOON), διατέλεσε και μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της. Συμμετέχει, ανελλιπώς, σε όλες τις εκδηλώσεις της CARTOON που πραγματοποιούνται σε διαφορετικές, κάθε χρόνο, χώρες της Ευρώπης (FORUM CARTOON, CARTOON MOOVIE).
 • Οργάνωσε, ως καλλιτεχνικός διευθυντής, την Εβδομάδα Διεθνούς Κινουμένου Σχεδίου, το 1985 στην Αθήνα, στα πλαίσια της πρώτης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
 • Από το 2004 και για τρία χρόνια διετέλεσε ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ με την εκπομπή "ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΣΧΕΔΙΑ" και θέμα την ελληνική λογοτεχνία.
 • 1979: Α' Βραβείο, στη Διεθνή 'Εκθεση Γελοιογραφίας στην Αθήνα. 


Στράτος Στασινός

 • 1979: ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ  •  (σκηνοθεσία-παραγωγή). Ταινία διάρκειας 5 λεπτών.   • Φεστιβάλ Κινημ/φου Θεσσσαλονίκης '79: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο της Πόλης της Θεσσαλονίκης • Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας '79: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
 • 1982: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ '82  •  (διδασκαλία-σκηνοθεσία) Ταινία διάρκειας 7 λεπτών. • Βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσσαλονίκης '82. • Βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας '82.
 • 1985: ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΠΗΤΗ  •  (σκηνοθεσία-παραγωγή-κούκλες) Ταινία διάρκειας 18 λεπτών, με κινούμενες κούκλες. • Φεστιβάλ Κινημ/φου Θεσ/νίκης '85: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, A' Βραβείο Κριτικών Κινημ/φου • Φεστιβάλ Κιν/φου Δράμας '85: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. • Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. • Βραβείο Ευρωπαϊκής Κοινότητας
 • 1987: ΑΝΘΡΩΠΟΙ  •  (σκηνοθεσία-παραγωγή). Σειρά 20 επεισοδίων διάρκειας 30" το καθένα, με κινούμενες κούκλες γιά την ΕΤ-1.
 • 1988-1991: ΣΠΟΡ &ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ  •  (σκηνοθεσία-παραγωγή). 12 επεισόδια 30' γιά την ΕΤ-2.
 • 1990: ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ   •  (σκηνοθεσία). Ντοκιμαντέρ 45 λεπτών γιά την ΕΤ-1.
 • 1990-1994: ΔΟΚΟΣ, Το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο (2200 π.Χ.)  •   Ντοκιμαντέρ, διάρκειας 52 λεπτών, 35mm, γιά το Πρωτοελλαδικό ναυάγιο της νήσου Δοκός.
 • 1994: ANIMART  •  (σκηνοθεσία-παραγωγή-παρουσίαση). Σειρά 34 επεισοδίων, για τον τηλεοπτικό σταθμό SEVEN-X, με θέμα το Ευρωπαϊκό κινούμενο σχέδιο.
 • 1995: ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ΓΑΝΙΑΡΗ  • (σκηνοθεσία). Ντοκιμαντέρ 30' γιά την ΕΤ-1.
 • 1997-1998: ΑΡΧΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ  •  (σκηνοθεσία-παραγωγή). Τρία ωριαία ντοκιμαντέρ γιά την ΕΡΤ/ΝΕΤ.
 • 1998: ΗΠΕΙΡΟΣ  •  (σκηνοθεσία-παραγωγή). Ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, διάρκειας 77 min. • 39o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 1ο Κρατικό Βραβείο ΝτοκιμαντέρΜεγάλου Μήκους, • Βραβείο Κοινού Καλύτερης ελληνικής ταινίας 1998.
 • 2005-2006: ΜΝΗΜΕΣ  •  (σκηνοθεσία). Σειρά 20 ημίωρων ντοκιμαντέρ για την ΕΤ-1. «Μνήμες: Ημερολόγια καπνού», «Μνήμες αργαλειού: Ερατώ Αγγελοπούλου» και «Μνήμες ληστών: Γιώργος Κιάμος»
 • 2006: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ  •  (σκηνοθεσία). Ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους
 • 2007: Πρώτη  ατομική έκθεση σχεδίου - ζωγραφικής στην αίθουσα τέχνης "ΑΛΕΦ". 
 • 2009: Δεύτερη ατομική έκθεση σχεδίου- ζωγραφικής στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, Πάτρα
-=-
Θεατρική Παράσταση-Διόνυσος

Στις 15 Ιουλίου το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα"
παρουσίασε σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου
την θεατρική παράσταση "Βγάλε τον υπουργό από την πρίζα" σε διασκευή του Ρέππα- Παπαθανασίου.
Την παράσταση μας παρουσίασε για ακόμη μια φορά η Θεατρική Ομάδα Ορεστιάδος Διόνυσος.

Ευχαριστούμε πολύ το Πολιτιστικό τμήμα της Τράπεζας Πειραιώς και το Μουσείο Μετάξης για την παραχώρηση του χώρου του θεάτρου.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Άκη Τσονίδη και τον Νίκο Πατούνα για την εμπιστοσύνη τους
και για ακόμη μία φορά για την υπέροχη συνεργασία μας.
Ευχόμαστε να ήμαστε γουρλίδες!
Εις το επανιδείν.

--


Κωνσταντινουπόλεως 234, 682 00, Ν. Ορεστιάδα, Τ +30 25520 28280 F +30 25520 28288


Ε mail@dionysos-net.gr |  www.dionysos-net.gr  | patounik-dionysos.blogspot.com

«Γνάφαλα 2010»
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010 | 9 μ.μ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Λίγα λόγια για το έργο:
Σε μία κρίσιμη πολιτική καμπή της Αγγλίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παθαίνει ένα… μικροατύχημα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική… Τόσο, που οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και η κυβέρνηση γίνεται έρμαιο δολοπλόκων γυναικών, φιλόδοξων πολιτικών και… αλλοπρόσαλλων ερωτικών δεσμών! Από τις καλύτερες αγγλικές κωμωδίες, το έργο «Βγάλ’ τον υπουργό απ’ την πρίζα» τρυπώνει στα… απόκρυφα της πολιτικής και ξετρυπώνει αλήθειες που όλοι υποψιαζόμαστε αλλά κανείς δεν τολμά να τις πει… Φωτογραφίες από την παράσταση "Βγάλε τον Υπουργό από την πρίζα"
Θεατρική Ομάδα Ορεστιάδος Διόνυσος

 -Βγαλ΄τον υπουργό απ' την πρίζα
κωμωδία του Eric Idle
σε μετάφραση - διασκευή Θ. Παπαθανασίου - Μ. Ρέππα


Σκηνοθεσία - Μουσική Επιμέλεια: Άκης Τσονίδης
Σκηνικά: Νίκος Πατούνας
Κοστούμια: Η Ομάδα

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Εκφωνητής (ειδήσεων του BBC): Γιάννης Σκερλίδης
Λαίδη Ρεβέκα Τσαρλς (σύζυγος Υπουργού Αμύνης): Αργυρώ Καραβά
Ρόνυ Κουκ (Υπουργός Πρόνοιας): Άκης Τσονίδης
Φωνή Ταξιτζή: Ιορδάνης Βροχίδης
Ταρσέμ (Ινδός μπάτλερ): Νίκος Πατούνας
Κλημεντίνη Γουώδερφορντ (Συνταγματάρχης): Άννα Πατούνα
Αναμπέλα (κόρη της Λαίδης Τσαρλς): Ιωάννα Μουτουσίδου
Μπίλυ Μπίξτον (αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης): Αντώνης Στρατηγάκης
Ντάνυ Πρίτσαρντ (βουλευτής Συντηρητικού Κόμματος): Κώστας Μερετάκης
Χάρυ (τεχνικός του αιρ-κοντίσιον): Τόλης Τσακιρίδης

Χειριστής ήχου-φωτισμού: Χρήστος Βενετίδης

-=-
Παρουσίαση Βιβλίου του Ζήση Φυλλαρίδη στο Λαογραφικό Μουσείο

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Βυλλαρίδη με πολύ επιτυχία.
Μικροί και μεγάλοι παραβρεθήκανε στην παρουσίαση του νέου λευκώματος "Μνήμες Σουφλίου".
Είδαμε πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες του Σουφλίου, είπαμε ιστορίες και μασάλια που θυμόμασταν, ανταλλάξαμε γνώσεις και γνωρίσαμε ακόμη μια πτυχή του τόπου μας.


Εύχαριστουμε πολύ τον Ζήση Φυλλαρίδη για την συνεργασία.
Νομίζω ότι κάναμε μια ωραιότατη εκδήλωση στο χώρο του μουσείου.
Με την ευκαιρία, οι επισκέπτες μπορούσανε να δούνε και τον νέο ανακαινισμένο χώρο του μουσείου μας. Αναμένουμε και στο μέλλον να δούμε κινήσεις σαν κι αυτές από νέους ανθρώπους, και φυσικά το μουσείο θα βρίσκετε κοντά τους.
 


Ακολουθεί εισαγωγικό κείμενο εκ μέρος του μουσείου 
που συμπεριλήφθηκε στο λέυκωμα του Ζήση Φυλλαρίδη.

Μνήμες Σουφλίου

Βρισκόμαστε στην πινέζα του χάρτη, πάνω, πάνω δεξιά.. στην πόλη του μεταξιού. Στο Σουφλί του Έβρου. Είναι ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ο τόπος που επιστρέφω και φεύγω από αυτόν, άλλοτε γεμάτη από εικόνες, μνήμες, ζεστά βλέμματα και άλλοτε με μασάλια και παράδοξα νυχτέρια να διηγηθώ. Ένας τόπος με πολλές ιστορίες, κι μ’ ένα βάρος προγονικό να χάνετε μες στους αιώνες.

Ο τόπος μου γόνιμος, έφορος, γεμάτος από ζωή και δημιουργία. Η πόλη του μεταξιού, το Σουφλί, με το όνομα που παραμένει αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια, με μια παράδοση στην παραγωγή του μεταξιού και με άλλη μία στην παραγωγή μοναδικών χειροποίητων κεντημάτων και εργόχειρων. Κι ας μη ξεχνάμε το κρασί, το τσίπουρο, και τα μοναδικά αλλαντικά του. Τόπος ευλογημένος.

Οι Μνήμες Σουφλίου είναι ένα βιβλίο που σε οδηγεί σε όλα αυτά τα διαφορετικά κομμάτια του Σουφλίου, έτσι ώστε όταν τελειώσει να πεις, ναι, τώρα κατανοώ τούτο τον τόπο καλύτερα, ακόμα και για μας που ζούμε σε αυτόν και τον θεωρούσαμε οικείο μας. Ίσως βέβαια από την άλλη να σου ανοίγει άλλη μια πύλη για όσα μόλις έμαθες και εμφανίστηκαν μπροστά σου, να αντιληφθείς πόσα λίγα εν τέλει γνωρίζεις για τον τόπο, τον δικό σου. Αυτό το λεύκωμα του Ζήση Φυλλαρίδη είναι ένα υπέροχο κειμήλιο για όλους εμάς που θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις ιστορίες, αυτές τις μνήμες του Σουφλίου. Μας παρουσιάζει το Σουφλί από κάθε του μεριά, όχι μόνο από εκείνη τη γνωστή, του μεταξιού, αλλά και με όλες τις άλλες που αξίζει να μάθουμε. Και όντως το Σουφλί, τελειώνοντας αυτό το βιβλίο θα καταλάβετε πως είχε και έχει τόσες πτυχές πολιτισμού και παραδόσεων που δεν μας φτάνουν εγκυκλοπαίδειες να τις χωρέσουμε.

Η μεγαλύτερη χαρά είναι να γνωρίζεις αυτούς τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τόπο και την ιστορία τους, σαν τον Ζήση τον Φυλλαρίδη, και να νιώθεις έστω και για λίγο ότι τούτος ο τόπος είχε παρελθόν αλλά θα έχει και μέλλον. Γιατί τόπος με μέλλον είναι τόπος με παράδοση, ρίζες, παρελθόν και φυσικά νέους ανθρώπους.

Νέοι άνθρωποι γεμάτοι με βιώματα και παραδόσεις και ένα δέρμα εμποτισμένο από παππούδες και γιαγιάδες, από μύθους και παραδόσεις, από ιστορίες που χτίζονται και πλάθουν πολιτισμούς. Γιατί όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι αν δεν ρίξουμε το βλέμμα πίσω από μας, σε όλα αυτά που μας δημιούργησαν και μας έφτιαξαν, αν δεν γνωρίσουμε ποιοι είμαστε και από πού προήλθαμε, τότε δυστυχισμένοι όλοι εμείς, μονάχοι.


«Μη ξεχνάς ποτέ το παρελθόν. Μπορεί να το ξαναχρειαστείς στο μέλλον.»
Μάλκολμ Μπράντμπερι 


Οι Μνήμες Σουφλίου είναι ένα βιβλίο που στηρίζετε στην ιστορία του τόπου μας. Αναζητά τις ρίζες μας στο χρόνο και στα μασάλια που γίνονται επίκεντρο στα νυχτέρια μας. Σα Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα Γνάφαλα» δεν μπορούσαμε να μην στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια που αφορά τον τόπο μας και την καταγραφή των εντύπων, των φωτογραφιών, των ντοκουμέντων που επιβεβαιώνουν την ιστορία μας. Θα επιδιώξουμε και στο μέλλον την συμβολή μας σε οποιαδήποτε κίνηση προώθησης του πολιτισμού και της λαογραφίας μας. Σα Λαογραφικό Μουσείο δεν μπορούμε παρά να προσφέρουμε το υλικό που έχουμε συλλέξει από τον άνθρωπο και να το επιστρέψουμε πάλι πίσω σε αυτόν διαμέσου τέτοιων δραστηριοτήτων και προσπαθειών.


Μνήμες αναλλοίωτες.. γεμάτες Σουφλί.


Υπεύθυνη Λαογραφικού Μουσείου Σουφλίου
«ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ»
Μπουρουλίτη Δήμητρα
-=-


ΒΡΑΔΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΥ


Το Σάββατο 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η βραδιά νεολαίας στον χώρο του έξω καταστήματος μας!
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η βραδιά, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλον τον κόσμο.


Σε συνεργασία με τη Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Σουφλίου, δημιουργήσαμε τις καλύτερες συνθήκες για να περάσουμε μια μοναδική βραδιά. Τα μέλη της λέσχης ψήνανε λουκάνικα όλο το βράδυ και μας μοιράζανε τοπικά εδέσματα. Είχανε στήσει και το περίπτεράκι τους με τα μπλουζάκια και τα έντυπά τους. Στον χώρο ένας προτζέκτορας έδειχνε όλο το βράδυ ταινίες, του Roy Andersson, του Νίκου Νικολαίδη και τέλος με την βίντεο δουλειά μου.Οι συναυλίες χρηματοδοτήθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου.
Ευχαριστούμε πολύ τον Κύριο Γιώργο Μηνόπουλο που μας εμπιστέυτηκε για τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης και φυσικά που παρεβρέθηκε στις συναυλίες και στην έκθεση του Κουκουλόσπιτου.


Παρακολουθήσαμε τα εξής εκπληκτικά συγκροτήματα:

Πρώτοι βγήκαν οι Μπολερό από Αλεξανδρούπολη (BOLERO). Τα παιδιά αν και για το νεαρό της ηλικίας τους (μόλις 1η λυκείου) παίζανε φοβερά επαγγελματικά, δύσκολα κομμάτια όπως τραγούδια από Placebo, Joy Devision, Radiohead και πολλά ακόμα εναλλακτικά κομμάτια. Καταφέραν και ενθουσιάσανε ακόμη και τις μεγάλες ηλικίες που μπορεί να μην γνωρίζαν τα τραγούδια τους αλλά νιώσανε την δύναμη τους.

Δεύτεροι βγήκανε οι NO REASON από το Σουφλί, ένα νέο συγκρότημα με μεγάλο ρεπερτόριο, ρόκ, έντεχνα, πόπ ελληνικά κομμάτια. Τα παιδιά αυτά με την διάθεσή τους και την ενέργια τους έφεραν τη βραδιά στα ύψη. Πώπω ξαδέρφια που'χω...κι όχι 1 αλλά 3!
 

  Φυσικά πρέπει να αναφέρω το σφινάκι μας ανάμεσα στα διαλείμματα!
Ο Αλέξανδρος Κουφαδάκης με την κιθάρα του μας έπαιξε δικά του τραγούδια όπως την "Παραπληροφόρηση", την εξαιρετική "Χελώνα" που ήδη απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και κάποια ακόμη κομματάκια που τραγούδησε μαζί με την ταλέντάρα μας Κωστανίνα! (έτσι για να έχετε και μία άποψη με φώς)

 Επόμενο και τελευταίο συγκρότημα της βραδιά μας ήταν οι HALF TIME από το Σουφλί.
Οι πιο έμπειροι της βραδιάς αν λάβουμε υπόψιν τα χρόνια ύπαρξης του συγκροτήματος μας παρουσίασαν ένα λίγο πιο ρετρό θα το έλεγα πρόγραμμα από ελληνικά και ξένα κομμάτια, λίγο έντεχνο, λίγο ρόκ, με τόνους μπλούζ και πολλά ακόμη.. Η βραδιά προχώρησε με μια ζεστή ατμόσφαιρα, τον κόσμο να διασκεδάζει και να τραγουδάει. Τελειώνοντας η βραδιά συλλογίστηκα ότι εν τέλη η περιοχή μας έχει ένα σωρό ταλέντα που θα έπρεπε να αναδειχτούν με κάποιο τρόπο.
Η βραδιά νεολαίας είχε τελειώσει με απόλυτη επιτυχία.
Ευχαριστώ πολύ τα συγκροτήματα που συνεργαστήκαμε και παρουσιάσανε την δουλειά τους σε αυτή την όμορφη βραδιά, γιατί για να επιτύχει κάτι όλοι οι παράγοντες έχουνε μερίδιο, και τα συγκροτήματα, και η λέσχη, και ο χώρος, και το κρασί, και τα λουκάνικα, και ο καιρός, και φυσικά η καλή μας διάθεση.
 Άντε και του χρόνου με ακόμα περισσότερα συγκροτήματα!
---Ακολουθεί κείμενο της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών για την συγκεκριμένη μας βραδιά.
ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
 
               

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς τους διοργανωτές του πολιτιστικού φεστιβάλ «ΓΝΑΦΑΛΑ 2010»

Οι λέσχες μοτοσικλετιστών αποτελούνται από μέλη που έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μοτοσυκλέτα. Για τα μέλη των λεσχών η μοτοσυκλέτα δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο μετακίνησης αλλά περισσότερο μια φιλοσοφία ζωής που συνενώνει τους ανθρώπους ποικίλης κοινωνικής και πολιτιστικής διαστρωμάτωσης.

Ως ενεργός σύλλογος που εμπλέκεται στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας, αποδεχτήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του λαογραφικού μουσείου «Τα Γνάφαλα» της οικογένειας Μπουρουλίτη για την συμμετοχή μας σε τμήμα των πλουσιότατων πολιτιστικών δρώμενων του πολιτιστικού φεστιβάλ «Γνάφαλα 2010» . Ήδη στην τέταρτη χρονιά της υλοποίησής του, το πολιτιστικό φεστιβάλ διήρκεσε περίπου έναν ολόκληρο μήνα και παρά των εμπράκτων δυσκολιών – λόγω καλοκαιρινής περιόδου – με την πλουραλιστικότητα των δράσεων του κατάφερε η συμμετοχή των
συμπολιτών μας να είναι αθρόα.

Οι ποικίλες θεματικές ενότητες των πολιτιστικών δράσεων έφεραν τους συντοπίτες μας σε επαφή με πρωτόγνωρες μορφές καλλιτεχνικής δραστηριότητας αλλά ταυτόχρονα ελήφθη υπόψη και το σύνολο των ηλικιακών ομάδων διοργανώνοντας κουκλοθέατρο για τα παιδιά, συναυλία από τους νέους για τους νέους, cinema, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.α. Το επίπεδο της οργάνωσης ανήλθε σε δυσθεώρητα υψηλό στάδιο και ήταν πραγματικά ευχαρίστηση της ΛΕ.ΜΟΤ. Σουφλίου να συμμετέχει σε μια τέτοια
διοργάνωση. Το σύνολο των διοργανωτών έδωσε πραγματικά όλη την ψυχική και σωματική του υπόσταση επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα.

Τέλος για μια ακόμα φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία μας απέδειξε ότι εάν υπάρχει η διάθεση τότε επιτυγχάνονται αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Σε μια μικρή τοπική κοινωνία όπως αυτή του Σουφλίου είναι πολύ σημαντικό το σύνολο των φορέων να έχουν μια καλή συνεργασία για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στον τόπο.

Με εκτίμηση
για το Δ.Σ. της ΛΕ.ΜΟΤ.Ε.Σ.

Ο Γεν. Γραμματέας
                                                                                         Ο Πρόεδρος
Μαρίνος Ματζιάρας
                                                                                      Μούχλιας Χρήστος
--
Ευχαριστούμε πολύ τους Half Time, No Reason, Bolero, τα ηχητικά και τα φώτα, τη Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Σουφλίου και τα μέλη της, την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Ορεστιάδας που παρεβρέθηκε στην εκδήλωση, την ΝΑΡΕ και προσωπικά τον κύριο Μηνόπουλο, τον φίλο μας Μουσίκα για την χορηγία του και όλον τον κόσμο που παρεβρέθηκε σε όλες μας τις εκδηλώσεις και στήριξε την προσπάθεια μας για να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις!
-=-

3ήμερο Παιδικών Δραστηριοτήτων
Πολιτιστικό Φεστιβάλ
ΓΝΑΦΑΛΑ 2010

Μέρα 1η
 
26-28 Ιουλιου 2010

Τελείωσε με απόλυτη επιτυχία το 3ήμερο παιδικών δραστηριοτήτων.
Μπορούμε να πούμε με σιγουριά για ακόμη μια φοράότι με το πέρας των εκδηλώσεων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι πιο επιτυχημένες μας εκδηλώσεις ήταν οι παιδικές δραστηριότητες και οι συναυλία νεολαίας.

Οπότε όλη μας αυτή η προσπάθεια νομίζω έπιασε τόπο.
Ένας από τους στόχους μας ήταν να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε την νεολαία του τόπου μας και πιστεύω ότι το πραγματοποιήσαμε.
Την πρώτη μέρα κάναμε μια ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης, μιλήσαμε για τα έργα που βλέπαμε, συζητήσαμε για μασάλια του τόπου μας, θαυμάσαμε τις μοναδικές κούκλες του Στράτου Στασινού ζωγραφίσαμε,  μάθαμε να φτιάχνουμε κούκλες, παίξαμε και διασκεδάσαμε!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καταπληκτική και μοναδική μου θεία Τασούλα που κάθε χρονιά είναι κοντά μας, οργανώνει και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες, με την εμπειρία και την υπομονή της σαν νηπιαγωγός και εκπαιδευτικός που είναι. Ακόμα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αννούλα που κι εκείνη με τις γνώσεις τις βοήθησε ώστε να περάσουμε ένα υπέροχο απόγευμα. Την μαμά Ελένη και όλες τις υπέροχες μαμάδες που παραβρέθηκαν μαζί με τα παιδιά τους και τους δόθηκε η ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά το απόγευμα τους μαζί με τα παιδιά τους.

Και πιο πολύ απ' όλους θέλουμε να ευχαριστήσουμε αυτά τα παιδιά που παρεβρεθήκανε στις δραστηριότητες, μάθανε, κατασκευάσανε, δημιουργήσανε μικρά έργα τέχνης. 


-=-
3ήμερο Παιδικών Δραστηριοτήτων
Πολιτιστικό Φεστιβάλ
ΓΝΑΦΑΛΑ 2010


Κατασκευή Κούκλας
Μέρα 1η


-=-
3ήμερο Παιδικών Δραστηριοτήτων
Πολιτιστικό Φεστιβάλ
ΓΝΑΦΑΛΑ 2010

 
 Μέρα 2η

-

-=-
3ήμερο Παιδικών Δραστηριοτήτων
Πολιτιστικό Φεστιβάλ
ΓΝΑΦΑΛΑ 2010

Μέρα 3η

Την τρίτη μέρα είδαμε την ταινία του Στράτου Στασινού "Του Κολυμπητή" που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο των εκδηλώσεών μας. Τα παιδιά βρήκαν φοβερά ενδιαφέρουσα την παραδοσιακή ιστορία της Ηπείρου. Αργότερα εμπνέυστηκαν από αυτή και δημιουργήσαν μοναδικές ζωγραφιές.

Αργότερα τα παιδιά χορέψαν και διασκεδάσαν στην αυλή του Κουκουλόσπιτου υπό τις οδηγίες της Θείας Τασούλας!!
 


 Μετά το ευχάριστο διάλειμμα, τα παιδιά φτιάξανε κι άλλες κούκλες αυτή τη φορά παρακολουθώντας τα μαθήματα της Γενοβέφας Κτενίδου. Μετά από αυτό πατρακολούθησαν την Κουκλοθεατρική Παράσταση της Γενοβέφας "Το Αλάτι" μια διασκευή του Μικρασιάτικου Παραμυθιού με τις 3 βασιλοπούλες και τον βασιλιά που ρώταγε για την αγάπη τους.
Αυτή ήταν και η τελευταία μέρα των δραστηριοτήτων μας, το κλείσιμο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ  Γνάφαλα 2010 που διοργάνωσε το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα" της Οικ. Μπουρουλίτη
Ευχαριστούμε πολύ για ακόμη μια φορά όλες τις εκπαιδευτικούς που παρεβρέθησαν εθελοντικά και καταφέραμε όλοι μαζί να περάσουμε ένα υπέροχο 3ήμερο γεμάτο χαρούμενες δραστηριότητες. Ακόμα ευχαριστούμε και την Γενοβέφα Κτενίδου για την συνεργασία μας και για την όμορφη παράσταση της.
-=-

Δημοφιλείς αναρτήσεις