ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ
Γνάφαλα είναι τα πρώτα νήματα που απλώνει ο μεταξοσκώληκας για να φτιάξει το κουκούλι του, τα θεμέλια του, η βάση και το στήριγμά του.. Έτσι και για μας αυτό το μουσείο αποτελεί τη βάση και τα θεμέλια της ιστορίας μας, της ταυτότητας μας. Ένα μουσείο Οικογενειακή υπόθεση.. Ο Γεώργιος Μπουρουλίτης από νεαρή ηλικία, υπήρξε συστηματικός συλλέκτης παλαιών και ιστορικών αντικειμένων. Μας μετέδωσε το ενδιαφέρον, μας ενέπνευσε στην δημιουργία του μουσείου και το πάθος για την λαϊκή μας παράδοση.

Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου τα «Γνάφαλα»Δύο γενιές τώρα με μεράκι μαζεύουμε και συντηρούμε αντικείμενα που κρατάνε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας. Με κίνητρο την αγάπη για το Σουφλί και την ιστορία του, δημιουργήσαμε τα «Γνάφαλα», όπου εκθέτουμε μια αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων, που διατηρούν στο πέρασμα του χρόνου εικόνες που έφυγαν για πάντα.Ο παππούς μου αγάπαγε πολύ και μάζευε μανιωδώς πόρπες, τσεβρέδες και κοσμήματα.
Θα σας παρουσιάσω μερικά σπάνια και συλλεκτικά κομμάτια της συλλογής μας..


Αγκράφες, Πόρπες


Οι πόρπες εκτός από τον χρηστικό τους ρόλο είχαν και τον ρόλο του στοιχείου της αναγνώρισης. Κοιτώντας μια πόρπη μπορούσες να αντιληφθείς από ποιον φοριόταν. Φανέρωνε την κοινωνική κατάσταση της γυναίκας, αν ήταν πλούσια ή φτωχή, αν ήταν χήρα ή νεοπαντρεμένη και πολλά άλλα. Όλα τα στολίδια της περιοχής μας, κοσμήματα και πόρπες, ποδιές και κεντήματα κρύβανε και φανέρωναν συμβολισμούς και ευχές, ιστορίες και γεγονότα.

Πόρπη "Κορώνα" ή ΑσημοζούναροΗ πόρπη αυτή είναι του 1912 όπως αναγράφετε και στην κορυφή της. Είναι παραδοσιακή Σουφλιώτικη πόρπη που χρησιμοποιούνταν σαν νυφιάτικο δώρο. Όπως σήμερα χρησιμοποιούμε το δαχτυλίδι αρραβώνων για τη πρόταση γάμου, έτσι κάποτε αυτή η πόρπη κατείχε αυτό τον ρόλο.Φτιαγμένη στο χέρι με ημιπολύτιμες πέτρες και κομμάτια σμάλτο. Ο πατέρας της νύφης προτού αποφασίσει για το αν θα δώσει ή όχι την κόρη έπρεπε να ζυγίσει και να μελετήσει την πόρπη προσεχτικά για την γνησιότητα και την μοναδικότητα της. Έπειτα μπορούσε ήσυχος πια να αποφασίσει. Η πόρπη αυτή πήρε το όνομα της από ένα παλιό "μασάλι". Λένε ότι ο άνδρας έλεγε πάντα στον πατέρα ότι τη νύφη που θα πάρει θα την έχει κορώνα στο κεφάλι του.

Εκκλησιαστικές πόρπεςΠόρπες που φοριόταν κυρίως από μοναχούς καλόγερους. Χειροποίητες, με κομμάτια φίλντισι και στολισμένες με τον Βυζαντινό δικέφαλο αετό, την Θεία Γέννηση και αναπαραστάσεις αγίων.


Χρυσές πόρπες
Άλλες πόρπες
Βραχιόλι "Γέφυρα"


Το βραχιόλι αυτό υπάρχει μόνο στην περιοχή της Θράκης. Ονομάζεται "Γέφυρα". Φοριόταν από τις κοπέλες όταν μένανε έγκυες συμβολίζοντας τη γονιμότητα. Συμβολίζει την κοιλιά της γυναίκας στο κέντρο του βραχιολιού, αριστερά και δεξιά τα στήθη της. Ονομάζετε "Γέφυρα" γιατί συμβολίζει την φυσική μετάβαση της κοπέλας σε γυναίκα μέσα από τη μητρότητα που φέρει η εγκυμοσύνη.

ΤσεβρέδεςΤσεβρέδες γεμάτοι μνήμες, ιστορίες και ευχές για καλή ζωή, ευτυχία και υγεία. Το κάθε τι πάνω τους προσεχτικά μελετημένο. Κεντημένοι με Βυζαντινή βελονιά ή Τσεβροβελονιά, με έντονα ζωντανά χρώματα, πλακέ κομμάτια μπακιριού και διάφορα ακόμη στολίδια. Συχνά οι τσεβρέδες ήταν κεντημένοι με τέτοιο τρόπο που κοιτώντας τους και από τις δυο πλευρές δεν μπορούσες να αναγνωρίσεις ποια πλευρά του είναι η καλή...ας ρίξουμε τώρα μια πιο λεπτομερή ματιά
σε μερικά από τα αντικείμενα της συλλογής μας..Εκκλησιαστικά είδη

Παραδοσιακές φορεσιές

Φορεσιά "μπάμπους" και μεταξωτή νυφική φορεσιά


Κοσμήματα
Λαιμαριές

Χιτλερικά ΑντικείμεναΕπαγγέλματα

Εργαλεία κουρέα

Εργαλεία ξυλουργού, βαρελά
Γραφομηχανές

ΡαδιόφωναΡάδιο Παγκόσμιας Εμβέλειας
ΩρολόγιαΦωτογραφικές Μηχανές
Μουσικά όργανα
Σχολικά είδη

...και διάφορα άλλα...Καλαμποκομηχανή

Φωτογραφίες: Μπουρουλίτη Δήμητρα, Γκιριτζιώτης Μπάμπης

Δημοφιλείς αναρτήσεις