ΓΝΑΦΑΛΑ 2022

 

Θέατρο για παιδιά- Ο Γιάννης και το Πεύκο

1 Απριλίου 2022
Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει την διαδραστική θεατρική παράσταση οικολογικού περιεχομένου, με τίτλο “Ο Γιάννης και το Πεύκο” βασισμένο στο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Η κατάρα του Πεύκου» και με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Aξιοποιούμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου ως καμβά στη δημιουργία μιας ιστορίας η οποία “χτίζεται” σιγά σιγά με την συνδρομή των παιδιών, μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος (όπως Αναστοχασμός, Hot Seat κ.ά.) κινητικά παιχνίδια, κατευθυνόμενους αυτοσχεδιασμούς, αφήγηση και δραματοποίηση σκηνών.

--

Άνοιγμα του Κουκουλόσπιτου μετά από 11 χρόνια



Πέρασαν 11 χρόνια από την τελευταία χρονιά που πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις στο Κουκουλόσπιτό μας. Περάσανε χρόνια με θάλασσες μιας και μετακομίσαμε στην άλλη άκρη της Ελλάδας στα Χανιά, ταξίδια προσωρινά και άλλα πιο μόνιμα, απώλειες και πολλές ανακατατάξεις και κλυδωνισμούς! Πριν από κάποια χρόνια ο πατέρας μου με τον αδερφό μου συντήρησαν με τα χέρια τους το χώρο αυτό, φτιάξανε τα πατώματα, τους τοίχους, τη σκεπή, τον αυλόγυρο και πολλά ακόμα. Ξεκίνησαν με αγάπη και προσήλωση, και ήρθε η καραντίνα και μαζεμένα προβλήματα υγείας να τους σταματήσουν τη φόρα. Τώρα, τόσα χρόνια μετά έχοντας βιώσει και μια από τις μεγαλύτερες απώλειες στη ζωή μας τον χαμό του πατέρα μας Νίκου, και με μπόλικο πείσμα βαλθήκαμε να του δώσουμε μια τελευταία ανάσα ζωής και να το βάλουμε στο δρόμο του. 



Συγκεντρώσαμε πολλά αντικείμενα από τη συλλογή του Λαογραφικού μας μουσείου "Τα Γνάφαλα" και τα τοποθετήσαμε στους κάτω χώρους του Κουκουλόσπιτου προσπαθώντας να δώσουμε μια "αίσθηση" και ένα "περιβάλλον" που μπορεί να ανακαλέσει μνήμες και ιστορίες να ειπωθούν. Οι χώροι συγκεντρώνουν αρχειακό υλικό, φωτογραφικά ντοκουμέντα, αντικείμενα, ενδύματα, εργόχειρα, έπιπλα που τοποθετούνται χρονικά από το 1920- 1970 έτσι με αυτό τον τρόπο ο επισκέπτης να μπορεί να μπει στο περιβάλλον αυτό μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που μεγάλωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι γονείς μας. Αντικείμενα που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά και φέρουν τόσες ιστορίες και μασάλια που αξίζει να ειπωθούν και να μη ξεχαστούν.
Η προσπάθεια μας θα έχει να κάνει με την γνωριμία με αυτό τον κόσμο τον νοσταλγικό και μια προσπάθεια να τη γνωρίσουν τα παιδιά και οι επόμενες γενιές. 
Ταυτόχρονα με αυτήν την μόνιμη έκθεση στο χώρο,  στη σάλα μας στον δεύτερο όροφο φιλοξενούμε με χαρά μια εξαιρετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί από την ομάδα Art-Traces "Τίνος Είσαι?" όπου παρουσιάζονται 11 εθνοτικές ομάδες που συγκεντρώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και στην υπόλοιπη περιοχή της Θράκης. Έτσι θα μάθουμε πληροφορίες για τους παρακάτω πληθυσμούς προσφύγων από την Αίνο, την Ανατολική Ρωμηλία, την Ανδριανούπολη, την Καππαδοκία, την Απωλλωνιάδα, την Χιλή, τον Πόντο, τους Σαρακατσάνους, τους Φραγκολεβαντίνους, Εβραίους, Αρμένους κ.α.
Στον χώρο εκτίθεται φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και σημαντικές μαρτυρίες από μια ομάδα ανθρώπων που μίλησαν για τις οικογένειες τους και αξίζει τον κόπο να τις παρακολουθήσετε συνολικής διάρκειας 3 ωρών.

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην έναρξη αυτής μας της προσπάθειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαίου και μετά τις 7 το απόγευμα. Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας και αναμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σας ιστορίες!

                                        

---





 Το «Τίνος Είσαι;» αναφέρεται στον αυτοπροσδιορισμό της 3ης και 4ης γενιάς των ανθρώπων που δημιούργησαν και διαμόρφωσαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα ερευνά το πως μέσα από τις καθημερινές ιστορίες, τα ακούσματα και τις μνήμες των προγόνων τους οι νέοι της πόλης γνωρίζουν την ιστορία της πληθυσμιακής ή της εθνοτικής ομάδας στην οποία ανήκουν και στο πως διαμορφώνουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι νέοι της Αλεξανδρούπολης, οι απόγονοι των πρώτων κατοίκων και των προσφύγων που δημιουργήσαν την πόλη, μέσω της προσωπικής τους εμπλοκής, να γνωρίσουν τόσο τα κοινά όσο και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ποικιλομορφίας των πολιτισμών που ενυπάρχουν στην πόλη την οποία ζουν. Στόχος μας είναι μέσω της αναβίωσης του πολιτισμικού παρελθόντος τους, να εμπλακούν προσωπικά με την έννοια της προσφυγιάς και να κατανοήσουν τις κοινές ιστορίες που ενώνουν όσους αναγκάζονται να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες λόγο της βίας, των συρράξεων και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Με τη χρήση της φωτογραφίας, των βίντεο – μαρτυριών, της μουσικής, και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιθυμούμε οι νέοι της πόλης να αναστοχαστούν επάνω στην έννοια της ταυτότητας, του προσφυγικού τραύματος και στη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το «Τίνος Είσαι;» μελέτησε τις 12 κύριες εθνοπολιτισμικές ομάδες οι οποίες δημιούργησαν την Αλεξανδρούπολη και διαμόρφωσαν το πολιτισμό της, από το 1870 έως το 1945 περίπου.

Ένα μέλος της κάθε ομάδας μας αφηγήθηκε τις μνήμες που έχει από τους προγόνους του αλλά και ποιες ιστορίες και γεγονότα ήταν σημαντικά γι’ αυτό. Ο κοινός παρονομαστής των μαρτυριών ήταν ότι οι μνήμες πολλές φορές είναι επιλεκτικές και οι άνθρωποι θέλουν να θυμούνται την «ηρωική» πλευρά των προγόνων τους καθώς επίσης και η περηφάνια που νιώθουν για την καταγωγή τους. Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει γιατί έχουμε άγνοια του διαφορετικού πολιτισμού που μπορεί να φέρει κάποιος συνάνθρωπός μας. Το πρότζεκτ είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να δείξουμε ότι ο κάθε πολιτισμός του κάθε ανθρώπου είναι σημαντικός και είναι επιβεβλημένο να τον αποδεχτούμε, να τον σεβαστούμε και να τον διατηρήσουμε.

Φωτογραφήσαμε επίσης μέλη των εθνοπολιτισμικών κοινοτήτων με παραδοσιακά ρούχα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν οικογενειακά κειμήλια. Επίσης φωτογραφίσαμε τοπία του αστικού και αγροτικού ιστού της Αλεξανδρούπολης και τέλος συλλέξαμε αρχειακό υλικό (οικογενειακές φωτογραφίες και έγγραφα). Για το πρόγραμμα κινήσαμε ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων, σε αυτό πήρανε μέρος εθελοντικά 70 άτομα και 11 σωμάτια και πολιτιστικοί σύλλογοι.


Η Αλεξανδρούπολη δημιουργήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πολυπολιτισμική πόλη και διατήρησε αυτόν  τον χαρακτήρα μέχρι και το 1945. Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί ζούσανε σε αρμονία ο ένας με τον άλλον και συμβάλλανε όλοι τους στη δημιουργία της Αλεξανδρούπολης. Το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης λοιπόν, θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι πάντα υπάρχει χώρος για έναν άνθρωπο ο οποίος φέρει ένα διαφορετικό πολιτισμό από εμάς.

 Η Art Traces δημιουργήθηκε από τον Συμεών Χατζηλίδη και την Άννα Παρασκευίδου

--

Η δύναμη των μουσείων είναι η επικοινωνία!

Το μουσείο μας θα ναι ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ για ξεναγήσεις νυχτός μυστήριες. Το απόγευμα μετά τις 6-8 τα παιδιά μπορούν να ρθούν κ να συμμετάσχουν στο εργαστήρι ζωγραφικής με κέντημα!! Η δράση και η ξενάγηση είναι δωρεάν!!

Ηλικίες 6 και πάνω. Αν είναι μικρότερα απλά θα ζωγραφίσουν!



 Σεμινάριο κεντήματος με μετάξι και κουκούλια. Δημιουργία κάδρου για διακόσμηση. Μαθαίνουμε την τεχνική της βυζαντινής βελονιάς αλλά κ άλλες διαφορετικές βελονιές κ παίζουμε με τις κλωστές κ τα υλικά μας! Σεμινάριο και για αρχάριους με βασικές γνώσεις βελονιού κ καλλιτεχνική διάθεση για πειραματισμό!

Τρίτη 24 Μαίου 2022, 5-7 το απόγευμα.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 6976767318.
Κόστος- 25€ με όλα τα υλικά στην τιμή
διάρκεια σεμιναρίου- 2ωρες
χώρος - Λαογραφικο Μουσείο Σουφλίου στην Ελ. Βενιζέλου 12, Σουφλί


#silkworkshop #souflisilk #silk #soufli #visitsoufli #embroideryworkshop #embroidery #silkcocoon #σεμιναριο #κεντημα #λαογραφικομουσειο #σεμινάριοκεντήματος #σουφλι

---

Οι Εικόνες Αφηγούνται Ιστορίες» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας – Φωτογραφίας


- Σεπτεμβρίου 21, 2022





 «Οι Εικόνες Αφηγούνται Ιστορίες» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας – Φωτογραφίας


Η Art Traces ΑΜΚΕ σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα Γνάφαλα» παρουσιάζει ένα κύκλο εργαστηρίων για εφήβους και ενήλικες με θέμα «Οι εικόνες αφηγούνται ιστορίες». Το νέο αυτό βιωματικό εργαστήριο θα γίνει σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις και επιθυμεί να εμπλέξει τους συμμετέχοντες τόσο με την τέχνη της φωτογραφίας και του βίντεο όσο και με την ιστορική έρευνα, τη τοπική και οικογενειακή τους ιστορία.
Με εργαλείο την φωτογραφική τέχνη, το βίντεο, τη συγγραφή και βιωματικές εκπαιδευτικές πρακτικές οι συμμετέχοντες θα μάθουν πως μπορούν να ξεκινήσουν μια ιστορική έρευνα και να τη μετατρέψουν σε ένα καλλιτεχνικό έργο εμπνεόμενοι από την δική τους προσωπική και οικογενειακή ιστορία.
Θα εξοικειωθούν με την φωτογραφική μηχανή και θα εξασκηθούν στην φωτογράφιση και βιντεογράφηση των οικείων τους, του σπιτιού τους και της γειτονιάς τους. Επίσης θα μάθουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παλιές αναμνηστικές οικογενειακές φωτογραφίες τους, ως εικαστικά αντικείμενα και ως αρχεία που διηγούνται ιστορίες.

Αριθμός συναντήσεων: 4
Διάρκεια συναντήσεων: 2 – 2,30 ώρες την κάθε συνάντηση
Κόστος συμμετοχής: 40€ χωρίς Φ.Π.Α
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Σάββατο 08/10 ώρα 17:30 - 20:00
Κυριακή 09/10 ώρα 10:30 - 13:00
Σάββατο 15/10 ώρα 17:30 - 20:00
Κυριακή 16/10 ώρα 10:30 - 13:00

Τόπος διεξαγωγής: Κουκουλόσπιτο Λαογραφικού Μουσείου Σουφλίου «Τα Γνάφαλα»
Ελ. Βενιζέλου 60, Σουφλί Έβρος

Για το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο έχει τη δυνατότητα να βγάζει φωτογραφίες.
Για δηλώσεις συμμετοχής:
+30 6976767318 Δήμητρα Μπουρουλίτη
+30 6934482149 Συμεών Χατζηλίδης

H Art Traces ΑΜΚΕ εστιάζει σε δράσεις στον τομέα της τέχνης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της περιβαντολλογικής ευαισθητοποίησης. Η ομάδα της αποτελείται από καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, καθώς και συνεργάτες και εθελοντές διάφορων ιδιοτήτων.

AR T T RAC E S
Εισηγητής προγράμματος: Συμεών Χατζηλίδης. www.arttraces.org
--













Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Ιουνίου φιλοξενούμε στην αυλή του Κουκουλόσπιτου το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας που ταξιδεύει και κάνει μια στάση στο Σουφλί μας! Ο προβολές αρχίζουν στις 9 και μισή! Σε περίπτωση βροχής οι προβολές θα πραγματοποιηθούν εντός του Κουκουλόσπιτου!

Οι ταινίες απευθύνονται σε ενήλικες.
Σας περιμένουμε με συνοδεία από πατλάκες! πατ πατ!
Κουκουλόσπιτο, 21:30
23-24 Ιουνίου 2022
Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας








Το λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα" θέλοντας να παρουσιάσει το έργο του Σουφλιώτη Θόδωρου Φυλλαρίδη διοργανώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση παρουσιάζοντας ένα μεγάλο μέρος δουλειάς από το έργο του ζωγράφου. Ένα ταξίδι στο έργο του Σουφλιώτη Θόδωρου Φυλλαρίδη και μια σκέψη για το πως η τέχνη στη ζωή μας είναι επιλογή και καθορίζει την ταυτότητά μας.
Θόδωρος Φυλλαρίδης
Διάρκεια : 21 Οκτωβρίου- 13 Νοεμβρίου 2022
Εγκαίνια έκθεσης :Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, 20:30
Καθημερινά: 11:00-14:00 & 17:00-19:00
και κατόπιν ραντεβού για σχολεία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Διοργάνωση: Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "Τα Γνάφαλα"
Χώρος: Κουκουλόσπιτο, Ελ. Βενιζέλου 60, Σουφλί
Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο ζωγραφικής κάθε Σάββατο 17:00-20:00
απαραίτητη η κράτηση θέσης.
πληροφορίες- Μπουρουλίτη Δήμητρα 6976767318


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι τα γνάφαλα;

Τα εκθέματα μας (Α' Μέρος)

Χριστουγεννιάτικες Κάρτες του Μουσείου μας-Πολλές Ευχές!!