Συνάντηση μουσείων του νομού Έβρου




Παρουσίαση Μουσείων και Λαογραφικών συλλογών νομού Έβρου
Διοργάνωση ΕΠΟΦΕ, ΤΕΔΚ
 ---
Παρουσίαση
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ «ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ»
Αν πρέπει με κάποιον τρόπο να ξεκινήσω αυτό τον πρόλογο για το Μουσείο μας, σίγουρα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει το όνομα «Γεώργιος Μπουρουλίτης». Ο παππούς μου λοιπόν ήταν η αρχή αυτού του μουσείου. 40 χρόνια πριν, ξεκίνησε σα συλλέκτης και αντικέρ αναζητώντας οτιδήποτε αφορούσε την παράδοσή και την ιστορία του τόπου του. Ξεκίνησε με αγοροπωλησίες αυτών των αντικειμένων μέχρι που με δική μας παρόρμηση τον πείσαμε να σταματήσει να πουλάει αυτά τα αντικείμενα ώστε να βρούμε τρόπο να τα εκθέσουμε για να τα δει ο κόσμος. Για να θυμούνται οι παλαιοί και να γνωρίζουν οι νέοι.

Το 1998 δημιουργήσαμε το πρώτο λαογραφικό μουσείο της περιοχής. Το δεύτερο μουσείο του Σουφλίου. Την ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή της οικογένειας Μπουρουλίτη. Το μουσείο στεγάστηκε στο πατάρι του τότε καταστήματος μεταξωτών και 5 χρόνια μετά, το 2003 δημιουργήθηκε η προέκταση του υπάρχοντος μουσείου με σκοπό να στεγάσει την συλλογή αυτή που είχε πάψει, χρόνια τώρα, να χωράει σε εκείνο το μικρό πατάρι.

Ο νέος χώρος του μουσείου φιλοξένησε ιδανικά τα εκθέματα μιας και το κτήριο που στεγάστηκε ήταν ένα παλιό παραδοσιακό Κουκουλόσπιτο του 1897 δίπλα από τον προηγούμενο υπάρχοντα χώρο. Έτσι καταφέραμε να διαχωρίσουμε τα εκθέματα σε τομείς και ενότητες, με όσες γνώσεις κατείχαμε εκείνο τον καιρό, μιας και οποιαδήποτε διατήρηση, συντήρηση, επιμέλεια του χώρου και των εκθεμάτων γινόταν από εμάς τους ίδιους.

Το 2006 το μουσείο απόκτησε νομική μορφή με την επωνυμία «Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου – Τα Γνάφαλα». Τα γνάφαλα.. τα πρώτα εκείνα θεμελιώδη νήματα του μεταξοσκώληκα που απλώνει για να φτιάξει το κουκούλι του. Σκοπός του μουσείου έγινε η ανάπτυξη και η καλλιέργεια του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των φίλων μας και όλων εκείνων που επισκέπτονται, παραμένουν ή περιηγούνται για λόγους ερευνητικούς ή αναψυχής στην περιοχή του Σουφλίου. Βασικός του σκοπός είναι η ανάδειξη της ιστορίας της Σηροτροφίας στο Σουφλί του Έβρου μέσα στους αιώνες και η διάδοση της τέχνης της σηροτροφίας όπως και της αναζωπύρωση της Θρακικής παραδοσιακής κληρονομιάς.
Πριν από δύο μήνες προβήκαμε στην ανακαίνιση του μουσείου μας θέλοντας να βελτιώσουμε την  συνοχή των εκθεμάτων και να διαχειριστούμε τον χώρο αρτιότερα ώστε να γίνει πιο ευχάριστη η ξενάγηση του. Και αυτή τη φορά με δική μας προσωπική δουλειά και χωρίς καμία οικονομική βοήθεια. Έτσι σήμερα ο χώρος αναβαθμίστηκε και θα γίνει μελλοντικά ακόμη καλύτερος. Επισκεφθείτε μας για να σας ξεναγήσουμε στον ζεστό μας χώρο, να δείτε από απλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγροτικά και εκκλησιαστικά αντικείμενα μέχρι παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής, κοσμήματα, πόρπες και εργόχειρα όλων των ειδών. Μπορείτε να πληροφορηθείτε για την ιστορία του Μεταξιού στο Σουφλί σ’ένα χώρο που φτιάχτηκε ειδικά για την ενημέρωσή σας. Ακόμα μουσικά όργανα, πολιτικά και πολεμικά ντοκουμέντα που σηματοδότησαν την ιστορία του τόπου μας. Όλα αυτά εμπλουτίζονται με τη μεγάλη συλλογή που έχουμε σε φωτογραφικό και έντυπο υλικό.

Κι όλα αυτά ξεναγώντας σας πάντα δωρεάν στον όμορφο χώρο μας, 365 μέρες το χρόνο, από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Αναλαμβάνουμε οργανωμένες ξεναγήσεις τουριστικών γκρουπ, σχολείων και λοιπών φορέων, συλλόγων και απλών επισκεπτών. Στον κάτω χώρο του μουσείου οι επισκέπτες μας μπορούνε να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο ενημερωτικό βιντεάκι για την ιστορία του μεταξοσκώληκα και την ιστορία του Σουφλίου όπως και να ξεφυλλίσετε ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη που διαθέτει συγγράμματα τοπικών συγγραφέων.

Από το 2006, το Λαογραφικό Μουσείο προσπάθησε να διευρύνει τις δραστηριότητες του και άρχισε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Σουφλί. Το 2007 κατάφερε να τις κάνει θεσμό και από τότε διοργανώνει ένα πολιτιστικό Φεστιβάλ «ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ» κάθε καλοκαίρι. Με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα, εκθέσεις καλλιτεχνών με ζωγραφική, βίντεο τέχνη, φωτογραφία και ποίηση. Ακόμα τα τελευταία χρόνια διοργανώνουμε ένα 3ήμερο δραστηριοτήτων για παιδιά με καλλιτεχνικά μαθήματα και παιχνίδια, ακόμα φιλοξενούμε ένα 3ήμερο φεστιβάλ Κινηματογράφου με βραβευμένες ευρωπαϊκές και ελληνικές ταινίες.

Όλα αυτά, φυσικά, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί με πλήρη δική μας οικογενειακή χρηματοδότηση. Μέχρι και τις φετινές μας εκδηλώσεις κανείς τοπικός άρχοντας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να στηρίξει ακόμα και να παραστεί στις προσπάθειες μας. Σκεφθείτε ότι ακόμη και οι ίδιοι οι Σουφλιώτες αγνοούσανε διακριτικά πολλές φορές την ύπαρξή μας. Πολλοί από αυτούς δεν επισκεφθήκανε ποτέ τον χώρο του μουσείου μας.

Να’ναι καλά κάποιοι Φίλοι μας, που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στις δραστηριότητές μας είτε με τις χορηγίες τους  είτε με την πολύτιμη παρουσία τους.

Θα θέλαμε ακόμα να ευχαριστήσουμε και όλους αυτούς που από την ίδρυση του Μουσείου μέχρι σήμερα δωρίσαν και χαρίσανε αντικείμενα, προτιμώντας να διατηρήσουν τις μνήμες τους ζωντανές μέσω των αντικειμένων που βρήκαν μια θέση στο μουσείο παρά να τα πετάξουν στα σκουπίδια.

Πέραν αυτού θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε όλους εσάς που μας γνωρίζετε για να μας ξαναδείτε με την νέα μας ανακαινισμένη εικόνα, αλλά και όλους εσάς που δεν μας γνωρίζετε να έρθετε μια βόλτα από το Σουφλί και να μας επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας που αυτά είναι συνήθως οι μεγαλύτεροι μας θαυμαστές.
Ακόμα θυμηθείτε το πολιτιστικό φεστιβάλ «Γνάφαλα» 2010 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Σουφλί και σας υποσχόμαστε στο μέλλον πλούσιες εκδηλώσεις και πολλές ενδιαφέρουσες εκθέσεις μιας και η δημιουργία όπως και οι ιδέες δεν τελειώνουν ποτέ. Σα Λαογραφικό Μουσείο, σαν άνθρωποι, σα πολίτες έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία, στην παράδοση και στους νέους αυτού του τόπου.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία αυτή της παρουσίασης του Λαογραφικού Μουσείου Σουφλίου «ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ».
Εισηγήτρια 
Μπουρουλίτη Δήμητρα


 ---
Η παρουσίαση έγινε.. 11 μουσεία ήτανε παρόντα στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σ' ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο στο Διδυμότειχο. 

Λαογραφικό Μουσείο Φερών
Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας
Μουσείο Τέχνης Μεταξιού
Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου "ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ"
Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Μουσείο Σαρακατσάνικης παράδοσης
Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας
Μουσείο Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Η συνάντηση είχε φοβερό ενδιαφέρον για όλους μας, μιας και γνωρίσαμε πολλά από τα μουσεία και τις συλλογές της περιοχής μας. Αν και λείπανε αρκετά ακόμη. Θα ήταν ωραία να δούμε μια ενδεχόμενη συνάντηση μουσείων με περισσότερο κοινό, μιας και ο κόσμος πρέπει να μας γνωρίσει για να μας επισκεφθεί. Όπως πάντα ο αγαπητός ιεροδιδάσκαλος και δημιουργός του Μουσείου Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας στη Χιλή Αλεξανδρούπολης, Γεώργιος Κομνίδης ήταν ο ιδανικότερος επίλογος της συζήτησης, μιας και παραμένει ξεχασμένος από όλους τους φορείς και δημοτικές αρχές και νομαρχίες, αν και ο παλαιότερος όλων των μουσείων του Έβρου. Να 'σαι πάντα καλά πάτερ, και να τους λές πάντοτε γελώντας "Δεν πειράζει".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστουγεννιάτικες Κάρτες του Μουσείου μας-Πολλές Ευχές!!

Τι είναι τα γνάφαλα;

Τα εκθέματα μας (Α' Μέρος)