Έναρξη δράσεων στο Κουκουλόσπιτο


Πέρασαν 11 χρόνια από την τελευταία χρονιά που πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις στο Κουκουλόσπιτό μας. Περάσανε χρόνια με θάλασσες μιας και μετακομίσαμε στην άλλη άκρη της Ελλάδας στα Χανιά, ταξίδια προσωρινά και άλλα πιο μόνιμα, απώλειες και πολλές ανακατατάξεις και κλυδωνισμούς! Πριν από κάποια χρόνια ο πατέρας μου με τον αδερφό μου συντήρησαν με τα χέρια τους το χώρο αυτό, φτιάξανε τα πατώματα, τους τοίχους, τη σκεπή, τον αυλόγυρο και πολλά ακόμα. Ξεκίνησαν με αγάπη και προσήλωση, και ήρθε η καραντίνα και μαζεμένα προβλήματα υγείας να τους σταματήσουν τη φόρα. Τώρα, τόσα χρόνια μετά έχοντας βιώσει και μια από τις μεγαλύτερες απώλειες στη ζωή μας τον χαμό του πατέρα μας Νίκου, και με μπόλικο πείσμα βαλθήκαμε να του δώσουμε μια τελευταία ανάσα ζωής και να το βάλουμε στο δρόμο του. 



Συγκεντρώσαμε πολλά αντικείμενα από τη συλλογή του Λαογραφικού μας μουσείου "Τα Γνάφαλα" και τα τοποθετήσαμε στους κάτω χώρους του Κουκουλόσπιτου προσπαθώντας να δώσουμε μια "αίσθηση" και ένα "περιβάλλον" που μπορεί να ανακαλέσει μνήμες και ιστορίες να ειπωθούν. Οι χώροι συγκεντρώνουν αρχειακό υλικό, φωτογραφικά ντοκουμέντα, αντικείμενα, ενδύματα, εργόχειρα, έπιπλα που τοποθετούνται χρονικά από το 1920- 1970 έτσι με αυτό τον τρόπο ο επισκέπτης να μπορεί να μπει στο περιβάλλον αυτό μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που μεγάλωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι γονείς μας. Αντικείμενα που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά και φέρουν τόσες ιστορίες και μασάλια που αξίζει να ειπωθούν και να μη ξεχαστούν.
Η προσπάθεια μας θα έχει να κάνει με την γνωριμία με αυτό τον κόσμο τον νοσταλγικό και μια προσπάθεια να τη γνωρίσουν τα παιδιά και οι επόμενες γενιές. 
Ταυτόχρονα με αυτήν την μόνιμη έκθεση στο χώρο,  στη σάλα μας στον δεύτερο όροφο φιλοξενούμε με χαρά μια εξαιρετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί από την ομάδα Art-Traces "Τίνος Είσαι?" όπου παρουσιάζονται 11 εθνοτικές ομάδες που συγκεντρώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και στην υπόλοιπη περιοχή της Θράκης. Έτσι θα μάθουμε πληροφορίες για τους παρακάτω πληθυσμούς προσφύγων από την Αίνο, την Ανατολική Ρωμηλία, την Ανδριανούπολη, την Καππαδοκία, την Απωλλωνιάδα, την Χιλή, τον Πόντο, τους Σαρακατσάνους, τους Φραγκολεβαντίνους, Εβραίους, Αρμένους κ.α.
Στον χώρο εκτίθεται φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και σημαντικές μαρτυρίες από μια ομάδα ανθρώπων που μίλησαν για τις οικογένειες τους και αξίζει τον κόπο να τις παρακολουθήσετε συνολικής διάρκειας 3 ωρών.

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην έναρξη αυτής μας της προσπάθειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαίου και μετά τις 7 το απόγευμα. Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας και αναμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σας ιστορίες!

                                        

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι τα γνάφαλα;

Χριστουγεννιάτικες Κάρτες του Μουσείου μας-Πολλές Ευχές!!

Τα εκθέματα μας (Α' Μέρος)